Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVA SITNICA

Cijene goriva rastu, a država šuti: Doznajte koliko bi nas koštala litra benzina da nema trošarina i poreza

Točenje goriva (Foto: Pixell)
Točenje goriva (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Točenje goriva (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Prosječna cijena benzina od utorka iznosi 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizela 10,07 kuna.

Iako je cijena barela nafte pala pa je gorivo jeftinije u većini država Europe, ono je u Hrvatskoj i dalje sve skuplje. Prosječna cijena benzina od utorka iznosi 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizela 10,07 kuna. Rast je to za oko 60 lipa u mjesec dana za litru benzina te za oko 70 lipa za dizel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ulijevanje goriva - 4 NIKAD KRAJA Čeka li vozače u utorak novi šok na benzinskim postajama? "Mogućnost porasta cijena je velika"

Naime, osim što imamo gotovo najveći PDV u Europi, imamo i visoke trošarine koje za litru eurosupera iznose 3,86 lipa pa po tome ispada da litra benzina stoji 3,64 kune, navode 24 sata. Kunu uzme prodavatelj, a država na to obračunava trošarinu i potom doda PDV.

Reakcija iz Vlade još nema iako su još početkom svibnja govorili da prate situaciju s cijenama i da će reagirati ako bude potrebno.

Od trošarina tridesetak lipa odlazi Hrvatskim željeznicama, malo više od kune Hrvatskim cestama i autocestama, a ostatak u državnu blagajnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene