Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diljem Europe

Ulje skuplje od nafte, probijena granica od 10 eura: "Nemam novca za domaće, preskupo je…"

Aktualno Galerija Ulje skuplje od nafte - 2 Ulje skuplje od nafte - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ulje skuplje od nafte - 1 Ulje skuplje od nafte - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ulje skuplje od nafte - 3 Ulje skuplje od nafte - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ulje skuplje od nafte - 4 Ulje skuplje od nafte - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ulje skuplje od nafte - 5 Galerija 1/5 >>
Već tjednima cijena nafte raste, ali to poskupljenje crnog zlata nije ništa prema uzletu cijene - tekućeg zlata.

Maslinovo ulje za sve više građana postaje luksuz, u samo godinu dana poskupjelo je 40 posto.

Neizostavan je dio uravnotežene prehrane, ali sve rjeđe i dio uravnotežena kućnog budžeta. Još početkom veljače prosječna cijena litre maslinova ulja u Hrvatskoj je iznosila 6 eura i 64 centa. Ovog tjedna probila je granicu od deset eura.

"Poskupilo je, ali eto nekad se nađe malo na sniženju u nekoj trgovini, ali slaba su to sniženja", rekla je Rajfa iz Zagreba.

Slaba su jer cijene ulja divljaju diljem Europe. Na europskim burzama cijena maslinova ulja od lani se udvostručila. Za jednu tonu ulja sad se može kupiti čak deset tona – nafte.

"Događa se to da u veleprodajama gdje je jedna litra koštala tri, četiri eura u Italiji je trenutno cijena devet i do deset eura. U Španjolskoj je bilo dva eura osamdeset, devedeset, sada je to preko šest eura", rekao je proizvođač maslinova ulja Marijan Marjanović.

Pročitajte i ovo Zaplijenjeni kokain - 4 Zanimljiv pristup Na suđenju za šverc kokaina, oružja i ubojstvo tražili da se izuzmu dokazi s aplikacije koju koriste - kriminalci

Ti se trendovi prelijevaju u Hrvatsku jer četiri od deset litara koje konzumiramo dolazi iz uvoza. Strano ulje za mnoge je jedino dostupno.

"Nemam novca za domaće. Domaće je preskupo", rekla je Rajfa.

Ipak, sad se situacija mijenja.

"Tu vidimo jednu priliku jer će na policama biti skuplje uvozno maslinovo ulje, a mi domaći ćemo moći prodavati po normalnim cijenama kao i dosad", rekao je proizvođač maslinova ulja Marijan Marjanović.

"Otprilike maslinovo ulje košta sto dvadeset, trideset kuna, govorimo o vrhunskom kvalitetnom ulju, pogotovo još ako se radi o ekološkom uzgoju. onda je nešto i više", rekao je stručnjak za maslinovo ulje Tomislav Filipović.

Jeftinijem ulju uskoro se ne treba nadati, ali će barem za isti novac ono što konzumiramo biti - kvalitetnije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene