Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chat: Pitanja i odgovori o proljetnim alergijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona alergija je na vrhuncu, a procjenjuje se da čak millijun Hrvata ima problema. O tome što najčešće izaziva alergije, kako ih prepoznati i kako se boriti protiv njih, govorila je dr. Ivana Nola u Dnevniku Nove TV te odgovarala na upite na chatu Dnevnik.hr-a. Video i chat nalaze se u prilogu.

(darac) Dobra večer, zanima me da li svakodnevno korištenje kreme Beloderm može uzrokovati nekakve probleme? Hvala 

(Ivana) Svakako da redovito i nekontrolirano korištenje kortikosteroidnih krema može dovesti do oštecenja kože i to nepovrtanog. stoga kortikosterodine kreme možete korisiti samo u konzultaciji s lijecnikom najviše dva tjedna ako lijecnik drugacije ne odredi.

(stoja) alergična sam na pelud trave i korjena,proobala sam svake tablete i kapi za nos.To mi ništa ne pomože,počelo me gušiti u prsima i dobila sam pumpicu.Zanima me vaše mišljene.Puno hvala 

Pročitajte i ovo Karta Medvednica NAJEZDA STRŠLJENA Važno upozorenje: Ako idete na Medvednicu, izbjegavajte neke lokacije da ne biste gorko zažalili Marija Gomerčić Palčić, specijalist pulmolog Budite na oprezu Sezona je ambrozije, pulmologinja otkriva kako prepoznati simptome alergije: "Ako je na vrijeme ne prepoznate i ne liječite..."

(Ivana) Cim se pojave simptomi gusenja, svakako vise ne spadate u domenu dermatoloskog tretmana, vec iskljucivo pulmologa. Stoga bih Vam svajtovala da se javite pulmologu, i nemojte cekati s obzirom na mogucnost pogorsavanja simptoma.

(ljubica) tri tjedna me pati jaki kasalj nocu i gusenje uz ranice u nosu , koristim pumpicu ali ne pomaze 

(Ivana) pumpice dijelom pomazu, no za sluznicu ne, u tom slucaju tretba sluznicu nosa mazati itjekom dana, osobiti za noc kremama koje spadaju u neutralne kreme, koje se mogu jednostavno nabaviti u ljekarnama, u tezim slucajevima savjetuejm uporabu antibiotskih krema, no primjena takvih krema treba biti u suradnji s lijecnikom. 

(llylly) imam 37 god. i prije dvije godine pojavile su se alergijske reakcije na hranu, pelu, kucnu prasinu i jos stosta, a izmedu ostalo i nalijekove. Konkretno na aspirin i ibuprofen zbog kojih sam zavrsila u bolnici. Recite mi molim vas gdje se vrse alergijska ispitivanja na lijekove i moze li se izlijeciti. Sto se tice kožnih reakcija na hranu imam ih skoro svakodnevno i pored lijeka Contral koje pijem dvije na dan. Puno hvala 

(Ivana) ispitivanje alergije n a lijekove moze se izvrsiti u bolnici, to je ili KBC Salata i bolnica Sv Duh. Trebali biste imati uputnicu za takvu vrstu alergoloskog testiranja, koje se vrsi iz krvi, vrlo jednostavno.

(laquilla) prije godinu dana sam otkrio da nakon sto se oznojim ili se nadjem u nekoj neugnodnoj situaciji koza me pocinje svrbiti i iskacu nenormalne alergije!tako da negu kako treba ni da se bavim sportom,a ni bilo kakvim ostalim aktivnostima!saznao sam da se to zove Kolinergička urtikarija!kako se to lijeci i da li ikako moze ili ce samo vremenom proci? unaprijed hvala

(Ivana) Kolinergicna urtikarija je vrsta rijede alergijske reakcije, koja se javlja kao reakcija naseg organizma na fizikalne agense. kao niti jedna alergija, tako niti ova vrsta se ne moze izlijeciti, vec se grupom lijekova antihistaminika moze držati pod kontrolom, no tocno koja vrsta antihistamika se valje upotrijebiti, molim konzltirajete s s Vašim dermatologom.

(Jadranka) Ukratko,pocinjem kihati ujutro cim se dignem iz kreveta i to traje citavo jutro,poslije podne se uglavnom smiri,uzimam Claritin sirup i Nasaleze kapi,pitanje je koliko cesto se to moze uzimati, da li dugotrajno uzimanje Claritina steti, imam 42 god

(Ivana) Antihistaminici se mogu koristiti duže vrijeme, dakle cak više mjeseci, i ne štati organizmu. no u odredenih bolesnika ovisno o anjihovoj anamnezi uporaba ovih lijekova može biti ogranicena. Znaci, koliko dugo smijete upotreblja ati ovaj lijek, molim konzultiraje se s vašim lijecnikom.

(tea) Pocele su mi se pojavljivati crvene tockice na tijelu velicine manjeg madeza koje izgledaju kao sukrvica, pa me zanima da li je to mozda povezano s nekom vrstom alergije?

(Ivana) Prema opisu najvjerojatnije je rijec o hemangiomima, dobrocudnim tvorbama na vašem itjelu cija pojava nema veze s alergijama. no da lije zaista rijec o hemangiomim, to bi ipak trebalo biti potvrdeno na temelju klinickog pregleda stoga molim Vas javitie se Vašem dermatologu.

(dean) Dobro vecer! Koje bi altrenativne metode ljecenja ili ublazavanja alergijskih reakcija preporucili (osim ljekova) na prirodnoj bazi za alergiske reakcije na ambroziju. Hvala

(Ivana) Kao lijecniku, teško mi je govoriti o alternativnim metodama lijecenja, no svakako najbitnije je izbjegavati alergene za koje znamo da nam štete. Stoga ako je rijec o ambroziji, valja je iskorjenjivati, i redovito održavati okoliš, pa ce i probelmi biti manje izraženi, a teblete nepotrebne. 

(Liddy) alergijski dermatitis, da li ga se moze nekako sprijeciti? Zapravo uopce ne znam od cega mi se javlja jer tijekom cijele godine nemam problema s kozom i onda samo odjednom se javi neki osip po gornjem dijelu sake,dr. mi je bila prepisala terapiju beloderm kremom i letizen tabletama i mjesec dana nakon toga je bilo sve ok, no sada se opet pojavio u laganom obliku, dr. mi je rekla da ne moram na testiranje dok god mi nebude preslo na disne putove, kako

(Ivana) ako je lijecnik postavio sumnju na alergijski dermatitis to svakako mora biti potvrdeno ili iskljuceno, jer o tome ovisi daljnji terapijski pristup. kod svrbeža kože od izuzetne važnosti je i redovit aispravna njega kože, što ovisi i stupnju problem ana koži kao i o tipu kože. Stoga alergološko testiranje ucinitie, a kako voditi brigu o koži cijeloga tijela, molim pitajte Vašeg dermatologa.

(Zora) Mome je sinu dijagnosticirana psorijaza gutata, ali dosta smrca i kasljuca, pa me zanima ima li kakve uzrocno posljedicne veze navedeno sa psorijazom, odnosno ima li kakve konkretne pomoci.

(Ivana) Psorijaza gutata je blaži oblik psorijaze koji se cesto javlja ko infekcija, i nakon saniranja takvih infekcija (nosa i grla) promjene u smislu psorijaze gutate nestaju. molim javite se dermatologu, ucinite potrebnu obradu koju ce Vam dermatolog prepisati, i provedite prepisanu terapiju. 

(MARIO) Imam alergiski rinitis i bronhijalnu astmu, koristim lijekove: claritine, ventolin, fliksonaze, seretide, symbicort. Zanima me koliko su ti lijekovi korisni a koliko stetni za organizam i dali ih treba smanjiti?

(Ivana) Sve ove vrsta lijekova ovisi o simptomima morate uzimati, jer nelijcene alergije dovode do komplikacija. No važno je znati da koja vrsta lijeka, i kkoliko dugo se uzima, odreduje lijecnik, i nemojte samoinicijativno doze odredivati. ako su simptomi blaži tada se odredena grupa lijeka postepeno ukida.

(Teo3526) imam 12 godina i alergican sam na polenov prah, kucnu prasinu ,perje.nekad mi se pojavi osip u podlaktici kad izadjem vani,svrbi me.smrcem i kasljucam malo.sta bi trebalo da se to suzbije. jos treniram nogomet i cesto sam u doticaju sa travom.

(Ivana) alergiju na navedene alergene možemo ublažiti maksimalnim izbjegavanjem alergene, odnosno po povratku kuci odmah se istuširati, promijeniti odjecu, isprati nosnu sluznicu i grlo. U slucaju jake alergije valja povremeno korisiti i antihistaminike. Dakle nema lijeka koji ce sprijeciti u potpunosti alergiju, vec samo ublažiti simptome, kako biste s alergijom lakše živjeli.

(lola) imam veliki problem narocito u prolece, kijavica, oci su mi crvene, ciri mi nos, svrab oko ociju, koristim neki sprej protiv alergije. Nije mi nesto bolje. Sta mi savjetujete jos? Hvala.

(Ivana) Svakako uz kapi za nos i oci, treba izbjegavati koliko se može kontakt s alergenim, više boraviti u klimatiziranom prostoru, i neko krace vrijeme prije nama ec znanog razdoblja za alergije koristiit antihistaminike , naravno u konzultaciji s vašim lijecnikom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene