Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Princ kod premijera

Princa Charlesa jako zanima što to sve može hrvatsko gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj s bogatim programom usklađenim s njihovim radom i interesima, kojemu je cilj jačanje odnosa među državama i građanima.

17:30 - Princ od Walesa osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske

Prinčevski par se potom u Banskim dvorima sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem i suprugom Sanjom. Razgovaralo se o promoviranju i nastavku građenja dobrih odnosa između građana Hrvatske i Britanije.

Orešković je princu i vojvotkinji pokazao fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane knjige (Catalogue of Peace and War i Lettere a nessuno) s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj.

U dvorištu Banskih dvora, visoki su gosti razgledali ploču s oznakom mjesta udara rakete koja je izravno pogodila palaču, a direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun upoznao ih je s obnovom u raketiranju oštećenog dijela zgrade Banskih dvora, kaže se u priopćenju vlade.

15.39 - Nakon intoniranja himni i pregleda počasne hrvatske postrojbe, princ Charles i njegova supruga Camilla fotografirali su se sa svojim hrvatskim domaćinima u auli Ureda predsjednice i potom se uputili na razgovore. Na samom početku sastanka rečeno je da bi novi britanski veleposlanik mogao stići u Hrvatsku u srpnju. Veliku Britaniju sada u Zagrebu predstavlja otpravnik poslova Ian Cliff.

Iako je razmjena poklona bila planirana odmah, to će se ipak dogoditi za vrijeme svečane večere. Princ i vojvotkinja će tom prigodom dobiti umjetničku sliku Matka Trebotića i bocu arhivskog vina Iločkih podruma.

Budući da britanski prijestolonasljednik i njegova supruga nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva tako ni teme razgovora na Pantovčaku nisu bila aktualna politička pitanja, već ona koja su u fokusu njihova interesa.

15.31 - I premijer Orešković u Banskim dvorima se priprema za dolazak prinčevskog para. Pridružila mu se i supruga. A građani koji ih žele vidjeti okupili su se kod zagrebačke uspinjače.

15.00 - Charles i Camilla stigli su na Pantovčak. Dočekala ih je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Društvo im pravi i njezin suprug Jakov Kitarović. Počasnu bojnu princ Charles pozdravio je riječima 'pozdrav vojnici'.

14.54 - Par će nakon Pantovčaka prošetati Gornjim gradom, obići Markov trg i istoimenu crkvu, te se susresti s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Potom će im u Hrvatskom narodnom kazalištu biti upriličen program posvećen 400. godišnjica smrti Williama Shakespearea, a par će se ponovno navečer vratiti na Pantovčak gdje će biti organizirana svečana večera s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života kojom će i završiti prvi dan njihova posjeta Hrvatskoj.

Drugi dan, u utorak posjetit će Osijek, Kopački rit i Đakovo.

14.39 - Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj tijekom kojeg im je domaćin predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon rukovanja i kratkog upoznavanja, princ Charles i vojvotkinja krenuli su prema Pantovčaku gdje će im svečani doček upriličiti predsjednica.

14.36 - Prinčevski par izašo je iz zrakoplova. Rukuju se s ljudima iz protokola.

Na crvenom tepihu ispred zrakoplova njihove kraljevske visosti, kako ih se službeno oslovljava, pozdravili su predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna.

U pratnji prinčevskog para doputovali njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.

14.34 - Zbog jakog vjetra probleme predstavlja postavljanje crvenog tepiha. Očekuje se izlazak Charlesa i Camille iz zrakoplova.

14.02 - U Zagreb za koju minutu stižu princ Charles i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. Posjet prinčevskog para prate i kamere NOVE TV. Naši će reporteri biti na svim najvažnijim mjestima u gradu od Ureda predsjednice, Banskih dvora do Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Na Pantovčaku će Princa Charlesa i njegovu suprugu Camillu pozdraviti domaćini - predsjednički par Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov. Tamo je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

'Crveni tepih je spreman. Na Pantovčkaku će ih dočekati predsjednica i suprug. Kratko će razgovarati i razmijeniti poklone. Kolinda Grabar-Kitarović će im pokloniti arhivska vina iz Iloka, koja su se točila na krunidbi kraljice Elizabete II, ali i sliku hrvatskog umjetnika Matka Trebotića, Mediteran 2016. Princ i vojvotkinja obići će i Gornji grad, sastati se i s premijerom, te posjetiti Hrvatsko narodno kazalište. U njihovu čast, u uredu predsjednice priprema se i večera. Očekuje se 70-ak uglednih gostiju iz političkog, vjerskog i poslovnog svijeta, te umjetnosti i znanosti. Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića, koji se ispričao neodgodivim obvezama. Sutra princa i vojvotkinju čeka obvezama zgusnut dan u Slavoniji, a posjet Hrvatskoj završavaju u Zagrebu, na obilježavanju 70. godišnjice British Councila', izvijestila je Brkić Tomljenović.

Dvodnevni posjet prinčevskog para

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, u utorak popodne u Zagrebu počinju dvodnevni posjet Hrvatskoj koji nema političku dimenziju, ali će biti usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana.

Princ (67) i vojvotkinja (68) borave u Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj.

"Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff.

On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja – kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u - već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.

Reporteri Nove TV tijekom današnjeg dana javljat će se s ključnih lokacija u gradu uživo u informativne emisije Nove TV s najnovijim informacijama o ključnim susretima gostiju s predsjednicom Kolindom-Grabar Kitarović, premijerom Oreškovićem, zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i brojnim drugim predstavnicima hrvatske političke i društvene zajednice. Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze. Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima.

Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

Njihov je program u Hrvatskoj vrlo bogat i raznolik, pa će osim u Zagrebu boraviti u utorak i u Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu, a svaki njihov korak od slijetanja u zagrebačku zračnu luku u ponedjeljak u 14.15 do odlaska u srijedu pratit će oko 180 akreditiranih hrvatskih i britanskih novinara.

Susret s predsjednicom i njezinim suprugom

Princ i vojvotkinja posjet će započeti susretom s predsjednicom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Tom će prigodom razmijeniti darove a, kako se saznaje princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla na dar će dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Uspinjačom će stići na Gornji grad koji neće biti zatvoren pa će biti mogući slučajni susreti s građanima. Tamo će ih dočekati gradonačelnik Milan Bandić.

Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.

Sve najnovije detalje ovog važnog posjeta donosimo u Vijestima u 14 sati i 17 sati, potom Dnevniku Nove TV u 19:15 sati i u Večernjim vijestima u 23:08 sati. Potom će u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea gdje će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.

Na svečanu večeru s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika – predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti.

Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

U utorak će par posjetiti Osijek, Đakovo i Kopački rit. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene