Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četvrtina radi i studira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je važno obrazovanje potvrdilo je i najnovije istraživanje portala MojPosao. Naime, još za vrijeme studiranja trećina ispitanika, njih 34 posto dobilo je ponudu za posao.

Nakon završetka fakulteta posao je ponuđen 40 posto ispitanika, dok su oni samo sa srednjom školom prošli lošije – samo 26 posto njih je dobilo ponudu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva"

Zanimljivo je da ponude za posao najviše stižu studentima Filozofskog fakulteta - čak 62 posto ispitanika s tog Fakulteta dobilo je ponudu za posao, a slijede studenti FER-a sa 58 posto, te građevinarstva sa 50 posto.

Slijedi znatno manji postotak njihovih kolega s Ekonomskog, Pravnog ili Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Veći je udio žena nego muškaraca koji počnu raditi još tijekom studiranja, njih 26 posto za razliku od 19 posto muškaraca, no nakon završetka studiranja muškarci se ipak brže zapošljavaju. Istraživanje je pokazalo da se odmah zaposli 36 posto akademski obrazovanih muškaraca naspram 14 posto žena.

Inače, prvo zaposlenje svakom je drugom ispitaniku bilo u struci, ali unatoč tomu većina ih nije ostala na tom radnom mjestu.

Čak 79 posto ispitanika promijenila je svoj prvi posao, a najčešće su se na taj potez odlučili zbog veće plaće koja im je bila ponuđena na drugom radnom mjestu, te zbog toga što ih prvi posao nije profesionalno ispunjavao. Muškarcima je pri tom plaća bila jači motiv nego ženama.

Čak 85 posto ispitanika smatra da se u državnoj upravi zapošljava "preko veze". Taj udio tek je neznatno niži kad su posrijedi državna poduzeća - 50 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene