Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čermak i Markač stigli u Nizozemsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generali Ivan Čermak i Mladen Markač doputovali su iz Hrvatske u Nizozemsku u pratnji svojih odvjetnika Stevena Kaya i Tomislava Kuzmanovića, kako bi pred Haškim sudom prisustvovali redovnoj statusnoj konferenciji u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač'.

Sud je prije dva tjedna sazvao ročište i naložio da se generali
Čermak i Markač, koji početak suđenja čekaju na privremenoj slobodi u Hrvatskoj, vrate u haški pritvor kako bi prisustvovali tom ročištu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

General Ante Gotovina u haškom je pritvoru i još čeka na odluku o svom zahtjevu za puštanjem na privremenu slobodu do početka suđenja.

Statusne konferencije, prema pravilima Haškog suda, održavaju se svakih 120 dana te se na njima razmatra u kojoj je fazi postupak.

Posljednja statusna konferencija u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' održana je 6. srpnja ove godine.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluja.

Suđenje bi trebalo početi 2008. koja je u izlaznoj strategiji Haškog suda označena kao posljednja godina za održavanje prvostupanjskih suđenja.

Pred raspravnim je vijećem više neriješenih pitanja i ono mora donijeti odluku, osim o zahtjevu generala Gotovine za puštanjem na privremenu slobodu, i odluku o tome je li njegov branitelj Gregory Kehoe u sukobu interesa zbog toga što je kao haški tužitelj, kako tvrde obrane druge dvojice generala, radio na istrazi Oluje.

Markača bi uz njegova glavnog branitelja Gorana Mikuličića, trebao predstavljati i novi branitelj američki odvjetnik Tomislav Kuzmanović, nakon što je Haški sud zbog sukoba interesa isključio odvjetnika Miroslava Šeparovića.

Čermaka, koji je također ostao bez svojih odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković nakon što je sudsko vijeće zaključilo da su i oni u sukobu interesa, trebao bi predstavljati novi branitelj Britanac Steven Kay. Čermak je kao drugog branitelja uzeo također britanskog odvjetnika Andrewa Cayleya, no on je sporan za haško tužiteljstvo jer je njegova supruga zaposlena u tužiteljstvu. Cayley je ranije također radio kao haški tužitelj, među ostalim, u predmetu 'Blaškić'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene