Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju odlučiti do 1. srpnja

Čelnik austrijskog zavoda za zapošljavanje protiv otvaranja tržišta Hrvatima, objasnio i zašto

Radnik (Foto: Guliver/Thinkstock)
Radnik (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Prvi čovjek austrijskog javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) Johannes Kopf javno je izrazio protivljenje otvaranju tržišta za hrvatske državljane.

Johannes Kopf na svom je blogu objavio članak u kojem je izrazio brigu da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti (pre)velik broj novih radnika u Austriju.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Slika nije dostupna Posla ima POSLOVI S KOJIMA SE POSAO NE ČEKA DUGO Ovo su dva vrlo tražena zanimanja

Tajming članka dolazi uoči 1. srpnja, kada Austrija mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Europskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

Kopf na svom blogu navodi da je Austrija izgubila svoje mjesto na vrhu ljestvice zemalja EU-a s najnižom nezaposlenošću zato što se broj radno sposobnih u posljednjih osam godina povećao za čak 400.000. I dok su neki sektori, poput turizma, profitirali zbog radne snage, drugdje su strani radnici 'istisnuli' domaće, navodi Kopf.

Iznio je podatak da je u Austriji 2017. radilo oko 28.000 hrvatskih državljana te da taj broj svake godine raste za dvije do tri tisuće. U isto vrijeme u zemlji živi i 4800 nezaposlenih hrvatskih državljana. Također, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno gotovo dvostruko veća nego u Austriji (10,4 % naprama 5,4 %). Sve to, vjeruje čelnik AMS-a, u kombinaciji s geografskom i kulturnom blizinom i mnogo poznanika i obitelji koji im žive u Austriji, dovelo bi do značajnog porasta hrvatskih radnika u toj zemlji, javlja CroExpress.

On smatra da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika. Vjeruje da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a; trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih.

Kopf izražava nadu da će kroz dvije godine nezaposlenost u njegovoj zemlji biti značajno manja, ali i da će situacija na hrvatskom tržištu rada biti bolja i tako zadržati mnoge ljude u Hrvatskoj.

Kopf navodi kako se u isto vrijeme sa socijalnim partnerima proučava bi li se u idućim mjesecima moglo hrvatskim državljanima osigurati veće kvote za rad u turizmu i dodati nova zanimanja (kvalificiranih radnika) na listu iznimaka od ograničenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene