Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporod poručuje

'Čeka nas godina prosvjeda, štrajkova i nemira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio kako će školska godina 2009./2010. biti godina prosvjeda, štrajkova i nemira.

Prosvjeti je kroz dva ovogodišnja rebalansa oduzeto gotovo milijardu kuna, što će se, kako je rekao, drastično odraziti na pedagoški standard. Prosvjetna se plaća u osnovnom školstvu srozala na nikada nižu razinu, pa je tako plaća za lipanj bila za 722 kune niža od prosječne plaće u državi i iznosila je 4.648 kuna, što je nedopustivo, mišljenja je Stipić. Iako se svojevremeno žestoko protivio najavama tadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca o besplatnim udžbenicima za sve učenike, Stipić je danas rekao kako se zalaže za besplatne udžbenike, za koje bi u proračunu trebalo osigurati 'primjerena sredstva'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svađa ministra i sindikata VIDEO Jovanović: Neću dati ostavku, Stipićeve izjave su lažljive! Slika nije dostupna Željko Stipić kritizirao kolege 'Suzdržanost sindikata oko prosvjeda je uvijena potpora vlasti'

>> 'Ministre, dođite vidjeti što jadni ljudi rade!'

Preporod je također skrenuo pozornost i na opasnost od sve većeg broja otkaza, obzirom da se u prve razrede upisuje sve manje učenika. Tako se od 2006. do 2009. taj broj smanjio sa 44.509 na 39.365 učenika. Stoga predlažu da se u svim razredima osnovnih škola maksimalni broj učenika limitira na njih 28 po odjeljenju. Osvrćući se na državnu maturu do koje je preostalo još osam do devet mjeseci, ustvrdio je da se još uvijek ne zna kako će se vrjednovati rad ispitnih koordinatora. Također je dodao da nema kvalitetnih rješenja kojima će se znanjem iz pojedinih predmeta, u kratkom vremenskom razdoblju, izjednačiti učenici četverogodišnjih strukovnih škola i gimnazija. Stipić se osvrnuo i na kalendar školske godine za koji je rekao da mu treba 'hitna rekonstrukcija'. Ne mogu se u škole uvoditi nove aktivnosti bez da se izmjeni kalendar, rekao je on, pojašnjavajući kako se uvođenjem novih aktivnosti u postojeći kalendar nastavni programi ne mogu realizirati u potpunosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene