Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željko Stipić kritizirao kolege

'Suzdržanost sindikata oko prosvjeda je uvijena potpora vlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suzdržanost sindikalnih središnjica prema uličnim prosvjedima je zapravo 'uvijena potpora aktualnoj vlasti', rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod.

Stipić je na konferenciji za novinare rekao kako su sindikati dočekali da se prosvjednici, umjesto da krenu ispred središta sindikalne središnjice, zaustavljaju ispred sjedišta sindikata kako bi prosvjedovali protiv sindikalnih organizacija.

Ustvrdio je da prosvjednici sindikatima zamjeraju na neuspješnom završetku prikupljanja više od 700 tisuća potpisa zbog najavljenih izmjena Zakona o radu, izbjegavanje očitovanja članstva o općem štrajku, povratak u Gospodarsko-socijalno vijeće u vrijeme zahuktavanja prosvjeda te suzdržanost prema sudjelovanju u prosvjedima.

Pročitajte i ovo Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage" Slika nije dostupna Kaos u obrazovanju Preporod: Državna matura treba ozbiljan remont



Istaknuo je da su prije čelnika na prosvjede došli članovi sindikata, a nakon toga i pojedine sindikalne organizacije odlučile su pozvati svoje povjerenike i članove na prosvjede. Rekao je da je zasad riječ o sedam uglednih sindikata, a očekuje se da će sljedećih dana svoje članove na prosvjede pozvati još nekoliko sindikata.

Stipić je kazao da je Preporod pozvao svoje članstvo da sudjeluje na prosvjedima, dodajući da je zahtjev za raspisivanje izbora temeljna pretpostavka političkih promjena, da je drugi razlog potpore prosvjedima zapostavljenost odgoja i obrazovanja, a treći diskriminiranost članova Preporoda od aktualne vlasti.

Miočić: Provjednici žele da im se sindikati konačno pridruže

Na konferenciju za novinare Preporod je pozvao redovitog sudionika protuvladinih prosvjeda Riječanina Marina Miočića Stošića, koji je istaknuo da su prosvjedi u Rijeci dosad bili dostojanstveni i protekli bez izgreda. Ocijenio je kako nije riječ o kaotičnim, neorganiziranim prosvjedima jer se koordinacija riječkih prosvjeda, u kojoj i on sudjeluje, sastaje redovito dva puta na tjedan i čini sve da prosvjedi ostanu mirni.

Dodao je kako prosvjednici žele da im se konačno pridruže sindikati, da se u prosvjede dosad uglavnom nisu uključili intelektualci, studenti i političari te da prosvjednici imaju više 'salonske' potpore nego potpore na terenu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene