Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivan primjer

Čakovečka ljevaonica se od gubitaša pretvorila u uspješnog izvoznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad je prije dvije godine preuzeo posrnulu čakovečku ljevaonicu željeza, Paško Vela nije ni slutio da će danas biti jedan od vodećih hrvatskih izvoznika. Promjenama u strategiji poslovanja tvrtka je počela pametno koristiti novac iz fondova Europske unije te zapošljavati nove radnike.

Potoci rastaljenog željeza, nalik na lavu, u čakovečkoj tvornici neumorno se slijevaju u kalupe. Sve to budno prati Ilija, koji kao ljevač radi 15 godina. 'Zadovoljni smo, plaća je redovna, sve je u redu', kazao je radnik Ilija Klarić.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Čakovcu - 2 na sjeveru Hrvatske FOTO Objavljeni detalji nesreće: Udario u ogradu podvožnjaka, auto se raspolovio, a 55-godišnjak je poginuo na mjestu. Jednu stvar nije napravio Aleksandar Vučić izvoz sirovina "Pozivam srpske prijatelje da dođu i surađuju s nama": Predsjednik Ugande ponudio izravnu suradnju

U jednoj od rijetkih ljevaonica koje su još uvijek u pogonu zaposleno je više od 180 ljudi. Ilija je u tvornici starosjedilac, dok Daliborove ideje jačaju logistiku posljednjih godinu i pol.

'Prije samog puštanja proizvoda u pogon moramo odsimulirati da vidimo gdje će biti greške, i na način da te greške prije same proizvodnje uklonimo. Tehnologija je mozak, a i proizvodnja je tu jako bitna', kazao je Dalibor Robinić, stručnjak za razvoj proizvoda.

>>
Različiti profili ljudi, različit posao, no uspješnost im je jednaka - 100-postotna

No najvažniji kotačić ipak je direktor Paško. U tvrtku je zakoračio prije dvije godine te gubitaša pretvorio u unosnog izvoznika. 'Godinu dana prije nego sam ja došao firma je imala gubitak negdje 800 tisuća eura. Skoro sve što radimo izvozimo u Njemačku, Austriju i druge europske zemlje', kazao je.

Godišnje proizvedu 11 tisuća tona željeznih proizvoda. Kvalitetnim projektima iz pretpristupnih fondova EU povukli su 86 tisuća eura. 'Ljudi stvarno ne kukaju. Kad čujemo šta se događa u Hrvatskoj, ja vam mogu reći da smo mi ovdje sretni', dodao je Paško. Iz čakovečke tvrtke najavljuju gradnju novog postrojenja, samim time i još novih radnih mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene