Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje za Novu TV

Čak polovica hrvatskih građana smatra da idući papa treba biti liberalniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj tjedan svijet je prodrmala vijest iz Vatikana o odlasku pape Benedikta XVI. Evo što Hrvati misle o tome.

Agencija Ipsos Puls za Novu TV napravila je istraživanje javnog mnijenja o odlasku Pape Benedikta XVI. Istraživanje je provedeno na uzorku od 505 građana, a objavljuje ga informativni magazin Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Četiri od pet građana smatra kako se Papa opravdano povukao s dužnosti. Samo 12% građana smatra kako je trebao nastojati ostati na poziciji do kraja života. Građani starosti od 30 do 44 godine, ispitanici sa osnovnom školom i ispitanici iz Slavonije nešto češće od ostalih smatraju kako je trebao ostati na dužnosti do kraja života.

Građani su podijeljeni oko toga postoje li neki neizrečeni razlozi njegova odlaska. Oko 44% smatra kako postoje još neki razlozi za koje trenutno ne znamo, a 46% smatra kako takvi razlozi ne postoje.

>> Papa dao naslutiti da se u potpunosti povlači iz javnosti

Petina građana smatra kako se Papa posve uspješno nosio s problemima Katoličke crkve, a dodatnih 65% smatra kako je to radio uglavnom uspješno. Oko 12% građana smatra kako je to činio neuspješno ili u potpunosti neuspješno. Građani visokog obrazovanja češće smatraju kako se sa problemima nije uspješno nosio, a isto vrijedi i za ispitanike iz gradskih naselja i iz Hrvatskog Primorja i Istre. Građani koji na vjerske obrede idu češće od nekoliko puta godišnje u većoj mjeri smatraju kako se Papa uspješno nosio s problemima, nego li oni koji na obrede idu rjeđe ili nisu vjernici.

Polovica građana Hrvatske smatra kako bi idući Papa trebao biti liberalniji od Benedikata XVI, dok trećina smatra kako bi trebao biti jednak. Samo 8% građana traži konzervativnijeg Papu. Građani mlađi od 44 godine češće priželjkuju liberalnijeg Papu nego li oni stariji od 44 godine. Liberalnijeg Papu češće priželjkuju i građani višeg obrazovanja, te oni iz gradskih naselja. Građani Slavonije su najrjeđe za liberalnijeg Papu, te većinom priželjkuju da idući Papa bude jednak kao i Benedikt XVI. Gledano prema učestalosti odlaska na vjerske obrede, sve skupine vjernika osim onih koji na obrede idu tjedno ili češće, najviše priželjkuju liberalnijeg Papu. Vjernici koji na obrede idu jednom tjedno ili češće su podijeljeni, te bi 41% željelo liberalnijeg a 42% jednakog Papu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene