Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno od posljednji obraćanja

Papa dao naslutiti da se u potpunosti povlači iz javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. nakon ostavke planira se potpuno povući iz javnosti. To se moglo zaključiti nakon njegova obraćanja svećenicima i redovnicima rimske biskupije. Zahvalio je na molitvama podrške i pozvao na istinsku obnovu Katoličke crkve.

U jednom od posljednjih pojavljivanja u javnosti prije najavljene ostavke, Benedikt XVI. sastao se s više od tisuću svećenika i redovnika rimske biskupije. Dao je naslutiti da se planira potpuno povući iz javnosti. 'Čak i ako se povlačim u molitvu, uvijek ću vam svima biti blizu i siguran sam da ćete vi biti blizu mene, čak i ako ostanem skriven svijetu', rekao je papa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlazi Papa, odlazi i prsten Papin prsten ljubili mnogi, što će s njim biti sada? Slika nije dostupna Čudna podudarnost datuma Predviđanje iz 2012.: 'Papa neće preživjeti sljedećih 12 mjeseci'

U polusatnom obraćanju, Papa nije koristio bilješke. Svećenici i redovnici hvale njegovu hrabrost. 'To je lekcija za crkvu i cijelo čovječanstvo. Znači kada postoji situacija koja zahtijeva razinu pažnje i odgovornosti koju šef ne može ostvariti, on se povlači omogućujući drugima da upravljaju umjesto njega', rekao je talijanski svećenik Valerio Barese.

>> Talijanski mediji: Papu je na razmišljanje o odlasku potaknula ozljeda glave

Papa je ocijenio da glavne smjernice II. Vatikanskog koncila nisu u potpunosti ostvarene. Dodao je da je potrebno raditi na istinskoj obnovi crkve. Kakva će biti njegova uloga nakon umirovljenja jedna je od glavnih tema u Vatikanu.

'Ali jedna je stvar prilično sigurna. Vatikanski dužnosnici s kojima sam razgovarao i Papin brat su natuknuli da bi bilo mudro kada bi se novi papa povremeno konzultirao s bivšim. Mislim da će postojati ta vrsta utjecaja na pontifikat', smatra vatikanski analitičar John Thavis.

Talijanski mediji nagađaju da je nakon lakše ozljede prilikom prošlogodišnjeg posjeta Meksiku Papa shvatio da nema fizičku snagu za duga putovanja i teret javnih obveza. Vatikanski glasnogovornik demantirao je tvrdnje da je to utjecalo na ostavku. Međutim i vatikanski L'Osservatore Romano objavio je da je Benedikt XVI. odlučio odstupiti nedugo nakon povratka iz Meksika i s Kube.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene