Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svaki tjedan umre jedan veteran

Čak pet pripadnika udarne splitske brigade umrlo u samo 20 dana: "Odlaze tiho i bešćutno"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
Petorica pripadnika 4. gardijske brigade iz Splita preminula su od početka godine. Njihovi suborci za to krive nedovoljno kvalitetnu medicinsku skrb.

Suborci preminulih veterana smatraju kako je za ovih pet smrti odgovorna prvenstveno loša medicinska skrb. Branitelji često imaju narušeno fizičko i psihičko zdravlje, a svakodnevno osjećaju i stravične posljedice postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a).

"Prošle godine je 51 pripadnik 4. gardijske brigade skončao ovozemaljski put, odnosno prosječno svaki tjedan umre jedan veteran. I ova godina je krenula poražavajuće, u samo 17 dana umrla su još četiri pripadnika", rekao je Damir Božić, veteran 4. gardijske brigade i napomenuo da njegovi suborci "odlaze pomalo, tiho i bešćutno" u godinama kada su trebali uživati u životu, svojoj djeci i veseliti se unucima.

Pročitajte i ovo Kupanje u Splitu usred siječnja - 5 Samo za najhrabrije FOTO Možda vam se čini nemoguće, ali ljudi u Splitu se danas kupaju

Zlatko Carević, administrator Facebook stranice Veterani i prijatelji 4. gardijske brigade i kaže da su liste čekanja jednostavno - preduge.

"Splitski KBC obavlja tek dvadesetak sistematskih pregleda naših branitelja tjedno. Pola ovih života bilo bi spašeno da su se bolesti otkrile na vrijeme", rekao je, prenosi Slobodna Dalmacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene