Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nerazvijenima šanse veće'

Čačić: Umjesto plakanja pokažite malo sposobnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović prvo se osvrnuo na jučerašnje oštre kritike oko nove podjele Hrvatske na dvije regije - kontinentalnu i jadransku.

'Neće Zagreb smetati Vukovaru i ostatku Slavonije u dobivanju novca iz EU fondova. Novca ima dosta i mi ga moramo znati pametno iskoristiti', istaknuo je Milanović. 'Ranija podjela na regije za sjeverne županije bila rizik. Nova podjela na dvije regije omogućava bolje korištenje fondova EU', rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili" Slika nije dostupna Na izbornoj skupštini Pusić komentirala navodni Čačićev plan rušenja 'njezinih' župana

Premijer je objasnio kako je glavni cilj Hrvatske imati bogate regije, jer kako je rekao, tad Hrvatskoj pomoć neće biti potrebna. Ponovio je i kako nema europske zemlje koja je uspjela iskoristiti sav ponuđen novac te je još nekoliko puta ponovio kako novca ima za sve.

Prijašnja podjela ugrožavala poziciju županija

'Ovo je dobro za Hrvatsku i to je trebalo dogovoriti, osmisliti, predložiti i dobiti odobrenje za to. I to smo uspjeli', pohvalio se Milanović.Podsjetio je da je prijašnja podjela Hrvatske na tri statističke regije ugrožavala poziciju županija na sjeverozapadu Hrvatske, koje su bile u istoj regiji sa Zagrebom.

'Prijašnja podjela u nezgodnu poziciju stavlja sjeverne hrvatske županije, kojima Grad Zagreb nerealno napuhava i diže prosjek BDP-a i realno prijeti da ih vrlo brzo prebaci preko praga i uvede u krug koji ima manje europske fondove', kazao je.

Premijer je poručio i da statističke regije nisu stranačka stvar, nego interes da se što bolje iskoriste europski fondovi. 'Fondovi su ogromni i koliko ćemo ih realizirati ovisi prije svega o našoj pameti, znanju i energiji, a ja vidim da takvih u Hrvatskoj ima. Naročito ih ima u istočnoj Hrvatskoj. Oni se hvale time, neki pretjeruju i malo fabriciraju, ali neki zaista nisu loši, neovisno kojoj stranci pripadaju', rekao je premijer.

>> Nakon podjele Hrvatske poručio Vladi: 'Zar mislite da smo maloumni?'

Smatra i da kritičari nove statističke podjele šalju lošu poruku da zauvijek žele ostati među regijama kojima je potrebna pomoć EU.

'To nije dobra poruka. To je slutnja velikog neuspjeha u Hrvatskoj. Cilj je da svi što prije prijeđemo 75 posto prosjeka EU i da postanemo bogata i razvijena država, koja neće trebati potporu EU, a ne da budemo sponzorirani od EU u idućih 50 godina', rekao je Milanović, koji se nada da će svi hrvatski krajevi u idućih 10-tak godina doseći 90 posto europskog prosjeka BDP-a po glavi stanovnika.

Na kraju je o podjeli Hrvatske na dvije regije i kritikama tog poteza progovorio i prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić. On smatra da nitko u podjeli na dvije regije nije favoriziran, pa tako ni Zagreb, od čega posebno strahuju u Slavoniji, gdje tvrde da će manje razvijeni lošije proči. On tvrdi da su time manje razvijenima šanse veće. 'Bilo bi dobro da umjesto plakanja pokažete malo sposobnosti', rekao je Čačić. 'U što ne sumnjamo', dodao je premijer, a s niim se složio i Čačić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene