Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Oštra kritika HDSSB-a

Nakon podjele Hrvatske poručio Vladi: 'Zar mislite da smo maloumni?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz redova HDSSB-a stigla je oštra kritika na novu podjelu Hrvatske na dvije regije, koju je predstavio potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Krešimir Bubalo se zapitao tko želi zaustaviti razvoj Slavonije i Baranje. 'Plan 21 je prevara 21' istaknuo je. Istaknuo je kako na stranici 14 plana 21 piše osnivanje pet regija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO istraživanje Većina Osječana nezadovoljna stanjem u gradu, Bubalu 'trojka'

>> Vlada objasnila zašto je ova regionalna podjela bolja za Hrvatsku

>> Što za Hrvatsku znači podjela na Kontinentalnu i Jadransku regiju?

Grčića je prozvao ministrom centralizacije. Istaknuo je i to kako je postotak prosjeka BDP-a za istok Hrvatske skočio s 36 na 64 posto. Smatra da će se ovim bogate regije, tj. Zagreb i dalje bogatiti i razvijati, a siromašne regije ostati siromašne i nerazvijene.

Dinko Burić se upitao 'zar ovi u Vladi misle da smo maloumni?', te da EU nije briga kako ćemo podijeliti regije, i da je to isključiva odluka Zorana Milanovića zbog Zagreba, koji prelazi 100 posto prosjeka BDP-a pa će se uključivanjem slabije razvijenih regija to smanjiti na ispod 70 posto i omogućiti Zagrebu povlačenje sredstava.

To je politika koja bogatima daje još više, a siromašnima oduzima i mrvice sa stola, tvrde HDSSB-ovci. 'Ova je vlada najveća elementarna nepogoda koja je pogodila Slavoniju i Baranju', dodao je Burić.

Istaknuo je kako je to nastavak sulude politike koja Slavoniji i Baranji treba donijeti još veće osiromašenje i nerazvijenost. Upitao se i gdje su komunistički zastupnici Jakovina i Borzan i čije oni interese zastupaju.

'Sram vas bilo, bezbožnici iz Banskih dvora', poručio je Burić Vladi.

Smjernice, a ne obveza

Direktor Regionalne razvojne agencije dr.sc. Stjepan Ribić, koji je isto tako bio na pressici, istaknuo je kako će prema novim podjelama, npr. Zagreb i Vukovar biti u istom košu na natječajima, a Zagreb ima više novca za predfinanciranje projekata pa će ih onda i dobiti.

Iznio je i podatak da je samo preporuka EU kako bi regije trebale imati od 800.000 do tri milijuna stanovnika te da u EU više od pola članica ima regije u kojima ima manje od 800.000 stanovnika, a ima i regija koje imaju više od 3 milijuna stanovnika. Naglasio je da će se sad ispočetka morati raditi strateški dokumenti razvoja za kontinentalnu regiju, dok je Jadranska regija ostala neoštećena ovom novom podjelom.

'S obzirom da će prosjek BDP-a regije biti 64 posto, novac iz strukturnih fondova moći ćemo povlačiti 14 godina, a da smo u Slavoniji i Baranji ostali na 36 posto eu prosječnog BDP-a novac bi praktički mogli vući sljedećih 60 godina', zaključio je Ribić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene