Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Konačno odgovorna Vlada'

Čačić: Izvrsno, dok u Europi rejtinzi padaju, mi dobivamo povoljniju ocjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se čita Fitchevo izvješće, jasno je da su pohvale na proračunskoj strani ili na svim uštedama, poreznoj politici, svemu onome što je provodilo Ministarstvo financija

Kad se čita Fitchevo izvješće, jasno je da su pohvale na proračunskoj strani ili na svim uštedama, poreznoj politici, svemu onome što je provodilo Ministarstvo financija. Isto tako, upozoreno je na pomanjkanje investicija, a tu je, u ovom trenutku, ključna osoba Radimir Čačić sa svojim timom ljudi. Državne su investicije u velikom podbačaju, tridesetak posto. No, Radimir Čačić se nada kako je moguće napraviti nekakvo čudo u sljedeća četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Dobre vijesti. Kreditni rejting ostao je isti, nije pao. Što to znači za našu zemlju?

Ovo je jedna izvanredna poruka, u situaciji kad Francuska gubi rejting, Italija gubi rejting, kad Slovenija gubi rejting. Kad se, u ovoj recesiji, one ne uspijevaju održati, Hrvatska ne samo da zadržava rejting, usprkos svim našim katastrofičarima, naprotiv, dobiva povoljniju ocjenu.

Kakvu poruku ovime šaljemo stranim investitorima?

Šaljemo poruku da, nakon dugog niza godina, Hrvatska konačno ima odgovornu Vladu, koja je u stanju kontrolirati svoje troškove, a da istovremeno uspijeva držati i plaće i mirovine i socijalni sustav i financije stabilnim.

Kako će se ovo odraziti na hrvatsko gospodarstvo?

Za nas je to jako važno. U periodu ugovaranja ovih najvećih investicija, koje upravo sad počinjemo, bilo bi vrlo teško tražiti partnere, recimo, za monetizaciju autocesta, za privatnog partnera u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, partnera za financiranje energetike. Ako druge agencije potvrde ovaj stav Fitcha, a Fitch je putokaz kojim smjerom se ide, mislim da smo konačno na dobrom putu. Ovo su dobre poruke.

>> EKSKLUZIVNO Linić: Građani su dobili stabilnost i sigurnost, vjerujem u pad kamata

Što sada dalje? Koji bi bili prvi koraci da taj kreditni rejting krene uzlaznom putanjom?

Moramo zadržati čvrstu politiku rashoda. Dakle, mi moramo i nadalje provoditi reforme. Moramo pokazati da smo u stanju rušiti barijere i otvarati prostor privatnom sektoru za investiranje. Moramo imati stabilnu podršku financijskih institucija inače nemamo kredite, koji nam mogu opravdati investicije. Jednostavno smo preskupi.

Kritizirate da neki vaši kolege nisu tako brzi.

Najmanje su moji kolege prepreka. Puno više su svi oni okoštali, zahrđali slojevi, svi oni mehanizmi javne uprave koji ne daju rezultat, barem ne onom brzinom kojom mi očekujemo.

Mislite li da bi ste vi mogli bolje?

Na puno sektora. Na svakom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene