Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor za Dnevnik Nove TV

EKSKLUZIVNO Linić: Građani su dobili stabilnost i sigurnost, vjerujem u pad kamata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV večeras je Mislav Bago ekskluzivno razgovarao s ministrom financija Slavkom Linićem.

Vaša procjena, koliko smo dobili timeouta?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako se Hrvatska može izvući iz 'smeća'? Slika nije dostupna Snižen kreditni rejting, slijede rezovi Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

Šest mjeseci. Toliko treba da objavimo rezultate proračuna 2012., da obavimo duboku analizu 2013. i ostalog, znači za šest mjeseci ponovno.

Može li nam se dogoditi da ove ostale dvije agencije sruše kreditni rejting, i onda nam se sve ovo zapravo poništava?

S obzirom da je ovo podizanje tog izgleda u stabilno, ne vjerujem da će ostale dvije smanjivati rejting. Da ostanu na istom, odlične poruke za Hrvatsku!

Građanima će sutra i plaće i mirovine biti iste, ali što ovakva procjena znači dugoročno?

To znači njihovu stabilnost i sigurnost, a to je uvijek najvažnije u kriznim vremenima. Građani žive u zemlji koja može servisirati svoje obveze i odgovorna je prema svojim financijama. U isto vrijeme, za one koji nemaju radno mjesto, to je znak da će se otvoriti radna mjesta i da imaju šanse dobiti radno mjesto.

Dobili ste pohvale za svoju poreznu politiku. Poslodavci su je kritizirali. Što možete poručiti poslodavcima, nakon ove ocjene Fitcha? Što njima to znači?

Ja vjerujem da su i oni odahnuli, jer to znači da se zaista mogu okrenuti poslu, brizi o radnim mjestima, o plaćama, o ulaganjima, da se lakše mogu okrenuti i bankama i da mogu lakše krenuti u investicije kako smanjiti uvoz u Hrvatsku.

 

>> Milanović: Očekivali smo ovo, to je mali, ali važan korak, hvala na strpljenju

Očekujete li da banke građanima počnu davati kredite za investicije i da počnu smanjivati kamate?

I bankama je laknulo. Sa poboljšanjem kreditnog rejtinga znak je da će imati dovoljno novca da se mogu okrenuti financiranju projekata i gospodarstva, ali isto tako da i građane mogu servisirati u potrošnji. Ja vjerujem da će s ovakvim novcem kamate u Hrvatskoj padati.

Ne smijete stati, trebate učiniti reforme. Koje su prve sljedeće reforme i znače li one i otkaze?

Reforme u trgovačkim društvima, gdje moramo provesti restrukturiranja, a ona, nažalost, znače i otpuštanja, jer nam trebaju vlastita sredstva za investicije. Ne treba nam novac da ga trošimo na potrošnju i neracionalno za broj zaposlenih, nego na investicije, jer ćemo time omogućiti otvaranje radnih mjesta van tih trgovačkih društava, omogućit ćemo manji uvoz, a, rekao bih, veće devizne rezerve.

Znači i dalje rez što se tiče države, državne potrošnje i državnih tvrtki?

Tako je. Ne samo u tom dijelu, nego i zdravstvene reforme, obrazovanje, jer nam je i tu potrebna reforma, pitanje lokalnih samouprava, decentralizacija, daljnje smanjivanje poreznog opterećenja privrede, jer privreda mora biti konkurentna. Privreda mora naći svoj interes za bitku za održavanje radnih mjesta i otvaranje novih. Prema tome, reforma na reformu. To je i zadnja poruka agencije Fitch, da se u ovom trenutku ocjenjuje i daje povjerenje Vladi Republike Hrvatske, a očekujese da ona reformama potvrdi ovakav rejting.

>> Konačno dobra vijest: Spašen kreditni rejting Hrvatske!

 

Jeste li malo odahnuli, kad ste jutros čuli ovu vijest?

 

Sigurno. Iz jednostavnog razloga, jer strah zbog nedovoljno ostvarenih investicija, pogotovo državnih, zbog pada BDP-a uvijek je strah i neizvjesnost kako će to agencije za rejting i ocijeniti.

Znači da i građani mogu malo odahnuti.

Tako je. Evidentno je da se ipak gleda kako se vodi politika, kako se štedi i kako se upravlja sa svojim dugovima. Tu smo dobili povjerenje, pa je to i poruka građanima, vjerujte, ipak ćemo znati upravljati našim dugovima, ali i našim mogućnostima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene