Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Linića krivo shvatili'

Čačić: Dioki vjerojatno u stečaj, ali ne i likvidaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da je izjava ministra financija Slavka Linića o ulasku države u vlasništvo Diokija krivo shvaćena jer Vlada se neće upuštati u to dok ne nađe strateškog partnera koji je spreman uložiti 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje.

"Linića su krivo shvatili, jer on je rekao da kod Diokija imamo izvoznu proizvodnju i vrijednu tehnologiju, ali nemamo partnera koji je spreman uložiti tih 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje", rekao Čačić novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Čačić je istaknuo kako je u slučaju Diokija država jedini vjerovnik koji nema pokriće, dok su banke pokrivene jer je zemljište (na Žitnjaku i prostor na kojem se predviđa LNG terminal na Krku) pod njihovom hipotekom.

HEP je zbog odnosa koji je uspostavio Ivo Sanader, a zbog čega se vode i sudski procesi, doveden u situaciju da nema nikakvo pokriće za isporučenu energiju, kaže Čačić.

Najavio je da će zbog toga Dioki vjerojatno ići u stečaj, ali ne i likvidaciju, već će se kroz stečaj osigurati nastavak proizvodnje u ključnom segmentu - Dina Petrokemiji.

Naglasio je da će radnici Diokija svakako dobiti svoje plaće, ili kroz stečaj ili kroz ulazak novog vlasnika, te rekao kako nema nikakvog razloga da država od vjerovnika u stečajnom postupku ne kupi zemljište pod uvjetima koji su joj prihvatljivi.

To bi nam bio temelj za ulaganje u LNG terminal za koji postoji izvanredan interes, rekao je Čačić dodavši kako je o tome nedavno razgovarao s poljskim premijerom, potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva.

"Postoji izvanredan interes, čak i u pisanoj formi, definirana strategija Poljske za sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk, koji je već sad povezan plinovodima, kako bi se dala druga opcija dobave ruskog plina koji koriste Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Hrvatska. Tu je onda naša uloga izuzetno važna", rekao je Čačić.

Zemljište vezano uz Dioki Hrvatskoj je "materijalna podloga za ulazak u taj projekt", naglasio je Čačić i dodao kako je dogovorio da za 60 dana u Hrvatsku dođu poljske ekipe i "prenesu nam te modele".

Novinare je zanimao i njegov komentar uoči sutrašnjeg ročišta u Mađarskoj gdje mu se sudi zbog prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, na što je Čačić kratko kazao kako će "sud presuditi". Očekujem suđenje, sud će presuditi, to nije na meni, rekao je. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Slika nije dostupna Čačić: 'Koalicija Uspješna Hrvatska očekuje 5 do 10 mandata'

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene