Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobunili se mali nakladnici

'Buvljak knjiga je kršenje zakona, jer nema računa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika poručila je da je nužna demokratizacija izbora udžbenika te da treba 'stati na kraj' korupciji u hrvatskome školstvu.

Jednodnevni simpozij organizirala je ta grupacija, koju čini deset malih nakladnika, a cilj mu je skrenuti pozornost stručne i opće javnosti na izazove s kojima će se u 2013. Hrvatska susresti na području školskih udžbenika vezano za njezinu europsku budućnost, rekao je predsjednik te grupacije Robert Šipek na konferenciji za novinare priređenoj u prostorijama HGK-a u sklopu simpozija.

Nakladnici su ukazali na probleme s kojima se suočavaju u poslovanju istaknuvši da su najavljene izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu velika prilika da se ti problemi riješe.

Za predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Nevena Antičevića 'zajednički nazivnik' svih problema malih nakladnika jest 'pogodovanje'. To se, rekao je, među ostalim odnosi i na odredbu o 10-postotnoj zastupljenosti, odnosno zakonskoj pretpostavci da su pogodni za upotrebu samo oni udžbenici za koje se odlučilo više od deset posto učitelja, odnosno nastavnika. Nakladnici predlažu da se ukine ta odredba, kao i da se ukinu dva kruga odabira udžbenika te da se sažmu rokovi za odabir udžbenika.

Pročitajte i ovo Diana Greblički-Miculinić i Andrijana Mihaljević Najbolji u Europi Hrvatski učitelji osvojili obrazovni Oscar, napravili udžbenik za čistu peticu: "To je nagrada za cijeli obrazovni sustav" Slika nije dostupna Slijede i otkazi Algoritam pred stečajem: Vlasnik Antičević otkrio koliko knjižara će zatvoriti

>> Ispred MSU učenici prodavali rabljene udžbenike

Za njih je i neprihvatljiv i 'buvljak' knjiga jer, upozoravaju, za to nema zakonske osnove, a svaka knjiga prodana bez računa je kršenje zakona.

Kako je rekao Antičević, mali nakladnici smatraju da Zakon nije uspio stati na kraj korupciji i pritiscima na učitelje te predlažu da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  aktivnije surađuje s ostalim institucijama pravne države kako bi se korupcija spriječila.

Ocijenio je da spomenuti zakon treba hitno mijenjati kako bi, među ostalim, učitelji mogli samostalno birati udžbenike, a ne da se ta odluka donosi na razini školskog aktiva.

Nakladnici upozoravaju i na odredbu po kojoj cijene udžbenika prema Zakonu donosi ministar jednostranom odlukom što, ističu, MZOS ne može određivati jer nije ni kupac niti naručitelj te je to u suprotnosti sa slobodom tržišta i nastojanjima da se udžbenicima stalno podiže kvaliteta, a da cijena bude jedan od elemenata tržišne utakmice.

Ukazali su i da u 2013. ističe prvi četverogodišnji rok primjene udžbenika te da će o sadašnjim odlukama ovisiti kakva će biti kvaliteta udžbenika u četverogodišnjem razdoblju od 2014. do 2018.

Na novinarsko pitanje, je li MZOS upoznat sa stajalištima malih nakladnika, Šipek je odgovorio da je ministar upoznat i prihvatio je neka traženja nakladnika, primjerice o ukidanju odredbe o 10-postotnoj zastupljenosti, ali da mali nakladnici nisu uspjeli spriječiti korištenje fotokopiranih udžbenika te smatraju da MZOS treba vršiti nadzor po školama.

Za njih je i neprihvatljiv i 'buvljak' knjiga jer, upozoravaju, za to nema zakonske osnove, a svaka knjiga prodana bez računa je kršenje zakona. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene