Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makarsku spasile stotine gasitelja uz pomoć iz zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon teške i neprospavane noći u kojoj nije bilo novih požara, nego se povremeno gasila vatra što bi buknula iz stabala zahvaćenih požarom te jutrošnjeg ponovnog jačanja bure, požar kod Makarske od 13 sati je konačno pod kontrolom i gradu više ne prijeti opasnost.

Na terenu su ostali gasitelji kako bi do kraja ugasili vatru, a zračne snage su pred povlačenjem u baze. Prema izvještaju s terena vatre više nema, a sa zgarišta se na pojedinim mjestima pojavljuje dim. Ta mjesta pod budnim su okom opreznih gasitelja.

Pročitajte i ovo Spašavanje od bure - 1 spašavanje po buri Brodice Hitne pomoći ove godine imale 15 intervencija: "Pacijenti su najsigurniji kada im je dostupna sva moguća pomoć" Ilustracija Pripazite Upaljen crveni alarm za dvije regije! Očekuje se olujna bura

Nove vatrogasne snage iz kontinentalnog dijela Hrvatske te pripadnici policije i vojske koji su stigli noćas uvelike su pomogle nadzirati cijelo područje zahvaćeno požarom. Na njemu je jutros bilo oko 350 vatrogasaca i 120 vozila, a pomagala su tri helikoptera, kanaderi i air tractori, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, koji je izrazio zadovoljstvo stanjem na požarištu.

Požar je pod kontrolom, a Makarska izvan opasnosti

Prigradsko naselje Veliko Brdo, koje je od sinoć bilo bez struje zbog izgorjela dva drvena električna stupa, zbog čega u mjestu nije bilo ni vode, od deset sati ima redovitu opskrbu strujom i vodom.

>> Požar došao do grada, stanovnici bježali

Vatra koju je sinoć vjetar širio po padinama podno Biokova iznad mjesta Krvavice i Promajne pred zoru je bila manjeg intenziteta, a jutros je gase vatrogasci i jedan helikopter.

Promet na državnoj cesti D8 je normaliziran iako se vozačima na dijelu ceste od Makarske do Promajne preporučuje pozornija vožnja zbog većeg broja vatrogasnih vozila koja se onuda kreću.

U Makarsku pristigli vatrogasci iz čitave Hrvatske

Veliki požar kod Makarske gase vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Istarske i Dubrovačke županije.

U pomoć su upućene i dodatne dodatne vatrogasne snage iz Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Varaždinske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije i 50 vojnika namjenski organiziranih snaga HV-a.

Bura je tijekom jutra oslabjela sa 100 na 40 km/h U 6,30 sati na gašenje se upućeni i jedan zrakoplov Canadair, tri zrakoplova Air Tractor, kao i tri helikoptera s uređajem za gašenje, koji će pokušati gasiti, osim ako zbog jačine bure to ne bude moguće.

Podsjećamo, sinoć u 21,40 sati započela je djelomična evakuacija, prvenstveno starijih i nemoćnih osoba i djece, iz zone neposredne ugroze, tj. naselja Veliko Brdo. Od gradonačelnika Makarske dobivena je informacija da je prihvat evakuiranih organiziran u dvorani osnovne škole i vrtiću u centru Makarske. Do 0,30 sati bilo je prihvaćeno oko 150 osoba i takvo stanje je ostalo do jutra.

Tijekom noći požarište je obišao ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević u pratnji ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damira Truta, ravnatelja policije Marijana Benka, glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine i drugih političkih dužnosnika i dužnosnika sustava zaštite i spašavanja. 

Prema pristiglim informacijama vatrena stihija je do sada progutala više od 800 hektara površine borove šume, te dio maslinika.

U gašenju požara četiri su vatrogasca lakše ozlijeđena, a nekoliko ih je zatražilo liječničku pomoć zbog iritacije dišnih organa i očiju dimom.

Požar je izbio 19. rujna navečer kada je ŽC 112 Split primio dojavu o požaru u šumi iznad svetišta Vepric, kod Velikog Brda, u blizini mjesta Krvavice kod Makarske. Prema prvoj dojavi požar je izbio najvjerojatnije iskrenjem iz dalekovoda.

Vatra je do sada progutala više od 800 hektara borove šume ŽC 112 odmah je o tome obavijestio VOS Divulje, JVP Split i DVD Makarska.

Zbog jake bure požar se vrlo brzo širio prema Krvavici i Bratušu na jednu stranu te prema obroncima Biokova na drugu stranu. Požar se u jednom dijelu iznad magistrale približio i svetištu Vepric, koje je obranjeno od vatre. Požar se dalje širio kroz Veprički potok sve do mora.

U jednom trenutku vatrena stihija se približila kućama u mjestu Krvavica, predio Kuk. Vatrogasci su uspješno svladali i zaustavili požar na tom području, ali je vjetar ponovno aktivirao požar pa se vatra proširila prema Promajni.

Zbog nepristupačnog terena i bure koja na mahove puhala više od 100 kilometara na sat požar nije stavljen pod nadzor tijekom noći s 19. na 20. rujna, ni 20. rujna do 12,00 sati, ali naselja i kuće nisu bile ugrožene.

Jučer ujutro te ponovo oko 13 sati, u gašenje su se pokušala uključiti protupožarni zrakoplovi i helikopteri, ali su se zbog jake bure morali vratiti u bazu.

Na požarištu se tijekom dana okupilo preko 200 gasitelja iz vatrogasnih postrojbi s područja cijele Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika kao i iz Državnih intervencijskih postrojbi. Zbog širenja požara i potencijalnih opasnosti na požarište su upućena dodatna vozila hitne medicinske pomoći iz Splita, a stavljeni su u stanje pripravnosti i dopunski timovi HMP-a iz Omiša i Splita.

Vjetar je sinoć oko 21 sati pojačao i razbuktao požar koji je zaprijetio naselju Veliko Brdo na ulazu u zapadni dio Makarske. U 21,35 sati ponovno je zatvorena državna cesta D 8 u mjestu Krvavice između Makarske i Brela, a od 22,25 bila je zatvorena cijela dionica od mjesta Dubci do Makarske. Cesta je ponovno otvorena za sav promet u 0,45 sati.

U 21,43 sati iz VOS-a je javljeno da su zatražene dodatne vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije te kontinenta. Bilo je potrebno najmanje 10 cisterni i 30 profesionalnih vatrogasaca. Dio dodatnih snaga krenuo je u pomoć iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije još u večernjim satim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene