Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili dokumente

Bugarska tajna služba: SAD planirale prevrat u SFRJ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mitropolit Bugarske pravoslavne crkve Simeon Kostadinov, koji je radio kao agent bugarske tajne službe u Sjedinjenim Američkim Državama, slao je izvještaje o pripremama SAD da izvrše prevrat u Jugoslaviji.

U izvještaju se navodi da su Amerikanci na taj način željeli spriječiti invaziju SSSR na SFRJ nakon smrti šefa države Josipa Broza Tita, javila je Vjerska informativna agencija, koja se poziva na pisanje bugarskih medija, piše Blic. Nakon otvaranja tajne arhive bugarske komunističke Državne sigurnosti, javnosti je dostupno 'više tona' izvještaja koje je mitropolit Simeon slao dok je djelovao u SAD od 1966. do 1980. godine.

Pročitajte i ovo Snijeg u Ukrajini Ima i poginulih Snježni užas hara Balkanom: "Nikome nije ugodno, svi preživljavamo na niskim temperaturama" Ilustracija Nije dobro Vijeće Europe o situaciji na Balkanu: "Umjesto da napreduju, oni nazadaju! Sve to prijeti teško stečenom miru"

Mitropolit Simeon je 1974. iz New Yorka javio da će SAD organizirati 'podrivačku djelatnost' u SFRJ, za što u američkoj državi New Jersey pripremaju 'mlade Srbe, Hrvate, Slovence, možda i Bugare', prije infiltracije u Jugoslaviju preko Grčke.

U jednom izvještaju mitropolit Simeon iznio je mišljenje da će se SFRJ raspasti 'nakon pada Željezne zavjese', a pisao je i o djelovanju 'Hrvatske oslobodilačke vojske' i njezinoj suradnji sa organizacijom 'Slobodna Poljska'.

>> 'Život s Titom je bio jednostavniji, ali ne i ugodniji'

Simeon tvrdi da mu je osobno jedan američki vojni službenik pokazao 'tajni dokument' o pripremama za prevrat. Bugarska tajna služba je izvještaje mitropolita prosljeđivala sovjetskom KGB, koji je bio oduševljen sposobnošću agenta.

Arhiva Državne sigurnosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, potvrdila je da je sadašnji pravoslavni metropolit Simeon bar desetljeće bio komunistički tajni agent i da je djelovao pod tajnim imenima 'Hristov' i 'Toris'.

Prema pisanju medija u Bugarskoj, na osnovu otvorenih arhiva zaključeno je da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo za tajnu službu.
Član Komunističke partije bio je samo metropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica to je potvrdila i arhiva Državne sigurnosti Bugarske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene