Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje će skupiti novac?

Budući ministri još ne žele konkretno o rebalansu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući su ministri uvjereni su da će danas dobiti povjerenje saborskih zastupnika i ističu da će prvi potez nove vlade biti rebalans državnog proračuna, no još ne žele konkretno govoriti o uštedama u resorima koje preuzimaju.

Stara-nova potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič novinarima je u Saboru kazala kako će preuzeti dio resora koji je kao potpredsjednica vodila buduća premijerka Jadranka Kosor, no nije htjela reći o čemu je konkretno riječ. ‘Vjerojatno ću ostati na istom mjestu, a s obzirom da Jadranka Kosor ide na mjesto predsjednice vlade, dio njezina resora pripast će meni. Predlažem da se strpite da vidite točno koji dio’, kazala je Adlešič.

Pročitajte i ovo Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?" Slika nije dostupna 'Sve smo već odrezali' Ministar Mornar: Uštede su moguće na učeničkom prijevozu

>> Kosor: Ohladit ću i oguliti vrući krumpir i napraviti salatu

Petar Čobanković (HDZ) iz Ministarstva regionalnog razvoja odlazi za ministra poljoprivrede, a novinarima je kazao kako će tu funkciju obavljati savjesno i pošteno. Odbio je mogućnost ukidanja poljoprivrednih poticaja, ističući da oni služe povećanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede te da će se kao takvi dalje razvijati. Naglasio je da će sve ovisiti o novcu koji Ministarstvu bude na raspolaganju, s obzirom da je vrijeme krize, a odbio je tumačenja da će kao prijatelj ministra financija Ivana Šukera imati više mogućnosti od dosadašnjeg ministra Božidara Pankretića (HSS).

'Ako bude usporavanja bit će to diktat trenutka'

‘Ni u dosadašnjoj vladi nije bilo pitanje osobnog prijateljstva ili neprijateljstva s ministrom financija, nego mogućnosti i opravdanosti programa. Ni kad sam bio ministar regionalnog razvoja moje prijateljstvo sa Šukerom nije igralo značajnu ulogu’, rekao je Čobanković. Novi ministar poljoprivrede ne krije da nije oduševljen preuzimanjem Ministarstva poljoprivrede u kriznim vremenima, ali naglašava da će raditi ono što HDZ misli da bi radio najbolje. ‘Svoj politički uspjeh dugujem stranci i ako ona procijeni da na ovom mjestu mogu dati više, ja ću dati sve od sebe’, poručio je Čobanković.

Ni budući ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs ne želi reći gdje vidi uštede u svom ministarstvu. Kazao je da će se o ukidanju besplatnih udžbenika za sve tek razgovarati te da o tome ne želi govoriti dok se ne posavjetuje s budućom premijerkom Jadrankom Kosor. ‘Svi projekti MZOŠ-a su pozitivni i oni su isključivo u svrhu razvoja Hrvatske kao društva znanja. Ako bude usporavanja nekih projekata, bit će to isključivo zbog diktata trenutka’, poručio je Fuchs. Novi ministar branitelja Tomislav Ivić (HDZ) ističe da se trenutno ne razmišlja o rezanju braniteljskih mirovina. ‘Sigurno će biti rezanja nekih pozicija, ali o tome u ovom trenutku ne možemo govorit. Ako ne bude nužno, naravno da neće biti rezanja braniteljskih prava, ali vesele me izjave čelnika braniteljskih udruga da su branitelji itekako svjesni situacije u kojoj je trenutno Hrvatska i da će imati punu suradnju s vladom’, rekao je Ivić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene