Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Forum žena SDP-a

'Budite hrabre i recite - da, ja idem u izbore za gradonačelnicu ili županicu, ja to hoću, ja to mogu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Forum žena SDP-a, na tematskoj skupštini otvorenoj danas u hotelu 'Four Points', raspravlja o izazovima sudjelovanja žena na lokalnim izborima 2013. te mjerama koje trebaju osigurati paritetnu zastupljenost žena na svim razinama odlučivanja.

Predsjednica Foruma Gordana Sobol uvodno je naglasila kako su predstojeći lokalni izbori najbolja prigoda za postizanje paritetne zastupljenosti žena na čelnim funkcijama u jedinicama lokalne i područne samouprave.

'Naša okolina smatra da položaj žena i nije pitanje od neke važnosti za društvo, no mi, žene, tražimo naše uključivanje upravo u rješavanje tih važnih i pametnih stvari', rekla je Sobol, poručivši da se društvo u teškim okolnostima ne smije odricati znanja i kompetentnosti više od polovice stanovništva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) ''Paziti koga stavljamo na liste'' Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida Ustaška zastava (Foto: Dnevnik.hr) Sporni pozdrav Zoran Milanović: Za dom spremni je službeni pozdrav zločinačke organizacije

>> Opačić u Linićevom stilu: Poslodavci nisu korektni!

'Put do postizanja paritetne zastupljenosti nije nimalo lak, ali promjene i pomake i na ovom polju mogu predvoditi samo one stranke koje su spremne imati žene na najodgovornijim funkcijama na svim razinama', naglasila je Sobol. Žene se više ne mogu zadovoljiti samo proklamiranjem politke ravnopravnosti spolova, dodala je.

Skup je pozdravila potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić, koja je stranačkim kolegicama poručila kako su ženske kvote predviđene Statutom SDP-a, ali da je statutarne odredbe nemoguće provesti bez angažmana žena na terenu.

'Budite hrabre i recite - da, ja idem u izbore za gradonačelnicu ili županicu, ja to hoću, ja to mogu, ja ću biti gradonačelnica ili županica', poručila je Opačić.

Naglasila je kako Vlada na mnoge načine nastoji poboljšati položaj žena u društvu, a među poduzetim mjerama navela je zakonske mjere koje roditeljima trebaju omogućiti da se posvete dužnostima u obitelji i na poslu.

Navela je i da je standardizirano postupanje u slučajevima silovanja, kako se ne bi dodatno viktimiziralo žrtve, a kad je riječ o prostituciji, ocijenila je kako je 'mišljenje većine žena u SDP-u da treba kažnjavati klijente prostitucije, jer prostitucija nije posao koji se radi iz gušta i zadovoljstva'.

Skupštini nazoči i predsjednik Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, koji je potpredsjednici Vlade RH Milanki Opačić za govornicom dodao papirić s porukom: 'Žena je čovjekova budućnost, žena je budućnost čovječanstva'.

Njegove riječi izaslanice skupštine popratile su pljeskom.

Uz izaslanice, na skupštini Forum žena SDP-a su također čelnici SDP-a i ministri Rajko Ostojić, Gordan Maras, Mirando Mrsić i Mihael Zmajlović, izaslanice HNS-a te drugi gosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene