Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreću natječaji

Bruxelles traži 280 Hrvata za početnu plaću od 4.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreću natječaji europskih institucija za 280 prevoditelja i lingvista, koji će posao dobiti u Bruxellesu.

Traženje posla ispred Zavoda za zapošljavanje, 280 Hrvata zamijenit će uredima u Bruxellesu. Najtraženiji su stručnjaci za hrvatski jezik. Na srpanjski natječaj Europskog ureda za izbor osoblja (ESPO) javili su se prevoditelji, konferencijski prevoditelji i pravnici lingvisti.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora"

Mirna je jedna od njih. 'Ja imam i obitelj, mislim da je to izazov u svakom slučaju, a da je situacija bolja, sigurno bi smo ostali ovdje', kaže Mirna Herman Baletić.

>> Govorite dva jezika EU? Mogli biste imati plaću od 30.000 kuna!

Nakon popunjavanja iscrpne prijave, Mirna čeka testiranje. U sat i pol vremena rješavat će pitanja grupirana u četiri kategorije: verbalno, numeričko, apstraktno i situacijsko zaključivanje.

'Ja sam se sama organizirala u vidu testiranja, može se online nabaviti puno materijala', kaže Mirna. Materijale je kupila od mađarske tvrtke, koja od lipnja za nekoliko stotina Hrvata održava internetske tečajeve.

'Institucije moraju popuniti određene kvote s hrvatskim govornicima i hrvatskim građanima. Ovo je jedinstvena prilika da se ne natječete s ostalih 27 zemalja članica', kaže Andras Baneth, ESPO predavač.

Samostalne ili internetske pripreme ne odgovaraju svima. Sve veći broj ljudi odlučuje se za ESPO radionice. 'Već sada znamo da je 3500 prijavljeno, a za administratore očekujemo i 10 000 prijava', kaže Luka Crnjaković, voditelj ESPO edukacije.

Luka je hrvatske prevoditelje za Europu pripremao i 2009. godine. Upozorava kako nakon prvog kruga testiranja najuspješniji kandidati u Bruxelles odlaze na razgovore i drugi stupanj testiranja. No, niti to nije jamstvo skorog angažmana. Priliku za posao čekaju na rezervnoj listi.

'Nemojte misliti da morate imati puno iskustva. Važno je kako vi nastupite prema vašim budućim poslodavcima', kaže Luka. Do kraja godine za posao u Europi, s minimalnom plaćom od 4.000 eura moći će se prijaviti i administratori, asistenti, lektori i redaktori.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene