Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka koncentracija sumoporvodika

Brođani s maskama potpisivali peticiju za čist zrak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brođani nikada do sada u zraku koji je zagađen isparenjima iz bosanskobrodske rafinerije nafte nisu imali tako visoku koncentraciju sumporovodika koji je jučer tijekom popodneva dosegnuo alarmantnu razinu od čak 614.6 g/m3, a granična vrijednost koja već može utjecati na zdravlje ljudi je 350 g/m3.

'Građanska inicijativa za čisti zrak' i Facebook grupa 'Kad ako ne sad, Brođani ne dajte da nas truju' analizirali su onečišćenja zraka u posljednjih nekoliko dana i ponovo se 'digli na noge', pa su danas tijekom dopodneva organizirali besplatno dijeljenje zaštitnih maski građanima i potpisivanje peticije 'Za čist zrak'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 7 zahtjeva - rok 336 sati DOSTA IM JE Ako Vlada ne riješi problem prijete blokadom granica i tužbom protiv RH Slika nije dostupna Brođani napuštaju svoj grad Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

Velik odaziv građana i stavljenih potpisa na peticiji samo još jednom potvrđuju hitnost rješavanja ovog, za građane Slavonskog Broda i okolnih naselja velikog problema. Dobro su upamtili obećanje koje je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović dao u Slavonskom Brodu:'Razumijem građane Slavonskog Broda, njihovu zabrinutost, strah i narušenu kvalitetu života. Mi moramo poduzimati sve aktivnosti, sve pravne instrumente i međunarodno pravo koristiti kako bismo doveli kvalitetu života u Slavonskom Brodu na prihvatljivu razinu!'

>> Zmajlović: Razumijem zabrinutost Brođana zbog loše kvalitete zraka

Na žalost, pomaka je vrlo malo ili ih gotovo i nema, a to saznanje sve više ljuti Brođane. O tome govori i treće godišnje izvješće DHMZ-a u nizu, koje potvrđuje kako je zrak u Slavonskom Brodu onečišćen sumporovodikom i lebdećim česticama PM 2.5, te opasnim ozonom. U Građanskoj inicijativi 'Za čisti zrak' suglasni su s prezentiranom argumentacijom izvješća DHMZ-a.

No, ne mogu nikako prihvatiti konstataciju o emisijama lokalnih izvora zagađenja poput pojačanog prometa vozila i grijanja na kruta goriva, stoga ističu:- Zaboravlja se na činjenicu da Rafinerija u svojim postrojenjima mora osigurati (neovisno da li radi ili ne radi) određene uvjete (parametre)! To se postiže spaljivanjem nepoznate količine pa i sastava, odnosno porijekla nafte i naftnih derivata.

Po nekim procjenama količina u tu svrhu spaljivane nafte i naftnih derivata u Rafineriji može godišnji iznositi i do 200.000 tona! Tako, već dugo smo mišljenja, kako je ipak osnovni uzročnik ovih visokih koncentracija benzena i lebdećih čestica upravo to spaljivanje nafte i naftnih derivata u krugu rafinerije iskorištene za 'proizvodnju vodene pare i toplinske energije', kako je naznačeno i u jednom dopisu Optima grupe ministru Zmajloviću (od 28.11.2012. godine)! Tu činjenicu morali bi i stručnjaci DHMZ-a uzeti u obzir, kažu u Građanskoj inicijativi. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene