Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izloženost oko 70 milijuna eura

Novi problemi za Brodosplit: Jedrenjak blokiran zbog dugova, a banka s kojom posluju pod sankcijama

Brodosplit - 1
Brodosplit - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Brodosplit i njegov vlasnik Tomislav Debeljak u sve su većim problemima - sud je blokirao njihov golemi putnički jedrenjak zbog dugova, a ruska banka s kojom posluju je pod sankcijama.

Trgovački sud u Splitu blokirao je 162 metra dug putnički jedrenjak "Flying Clipper". On se trenutačno nalazi pod navozima Brodosplita i ne smije isploviti. "Zaustavljen je zbog neplaćanja računa trgovačkom društvu iz Ujedinjenog kraljevstva. Radi se o iznosu od milijun i 240 tisuća kuna duga za isporučene odore za članove posade broda", rekla je Franka Buzov, predsjednica Trgovačkog suda u Splitu. 

Brodosplit je još 2015. započeo izgradnju ovog jedrenjaka po nalogu norveškog investitora. Trebao je to biti luksuzan putnički jedrenjak, ali investitor nije bio zadovoljan poslom, pa se povukao i ostavio ga brodogradilištu. Sve se tada rješavalo sudskim postupkom, Brodosplit ga danas želi prodati, ali u tome ne uspijeva, objašnjava novinarka Sofija Preljvukić u prilogu za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdilo Ministarstvo Ponosu splitske brodogradnje zabranjeno isplovljavanje: Najvećem jedrenjaku s križnim jedrima oduzete svjedodžbe

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak - 1 BIZARNI ARGUMENTI Novi problemi u Brodosplitu, Debeljak traži pomoć države: "Mi smo dijametralno suprotna stvar od kriminala koji se događao"

Tomislav Debeljak, vlasnik trgovačkog društva Brodosplit, ima čitav popis tvrtki preko kojih vodi brodogradilište, a za 20-ak od njih FINA je predložila stečaj. On je kupio škver prije devet godina i tamo se nadaju da će se sve uspjeti platiti i izgladiti. Vlada je pri kupnji uložila ogroman novac u restrukturiranje Brodosplita. "Uloženi novac je milijardu i pol kuna", rekao je Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplit.

Upletenost hrvatske Vlade tu ne prestaje jer Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) putem kreditnih jamstava stalno financijski potpomaže opstanku različitih trgovačkih društava. "U slučaju kraha Brodosplita izloženost HBOR-a je oko 70 milijuna eura", rekao je Zdravko Marić, ministar financija. S druge strane, iz sindikata javljaju da im je zarobljeno oko 60 milijuna eura na računu u VTB banci, koja je trenutačno pod sankcijama.

U Splitu i mnogi političari ističu da se premalo brodova gradi te da su i ophodni brodovi odavno premašili rokove. Međutim, Ivica Puljak i niz splitskih političara nisu bili raspoloženi raspravljati o ovim pitanjima pred kamerama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene