Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezuju se konopcem

VIDEO: 'Živi most' od kopna do Pelješca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros u 9 sati počela je akcija 'Bilo naroda - gradimo most'.

'Most' koji simbolizira Pelješki most, nastao je u 10 sati povezivanjem 500-tinjak plovila u 'lanac' dug gotovo 2 i pol kilometra, koliko ima od mjesta od kojeg bi pravi most trebao krenuti do obale Pelješca.

Pročitajte i ovo Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti Pelješki most Ispunjena očekivanja FOTO Godinu dana Pelješkog mosta: Pogledajte brojke, impresivne su

Tako je u stvarnost provedena akcija 'Bilo naroda gradimo most', koju je u srijedu najavio Stožer za izgradnju Pelješkog mosta. Nadzirao ju je muškarac u ulozi kneza Domagoja i njegovi strijelci. Oni ispalili u zrak signalne rakete na početku akcije te privezali konopac kod Komarne u trenutku spajanja s obalom Pelješca. Cilj akcije je simbolički, ali jasno iznijeti Vladi stav građana juga Hrvatske o tome kako je gradnja Pelješkog mosta, kao poveznice hrvatskog teritorija u cjelinu, nužna.

Jedan od organizatora akcije, predstavnik Udruge lađara Neretve, Milojko Glasnović, poručio je kako je ovo simboličko spajanje Hrvatske te se nadaju da će izgradnja pravog mosta, koji spaja kopno i Pelješac, uskoro krenuti u realizaciju. Izgradnja mosta kopno - Pelješac egzistencijalno je pitanje za stanovnike ovog područja i za Hrvatsku, poručio je Glasnović još u srijedu.

>> Pusić: Novac iz fondova EU za Pelješki most možemo tražiti 2014.

Dio okupljenih je pri ovom performansu također Vladi poručio kako su protiv bilo kakvih sporazuma kojima se dio teritorija prepušta BiH, misleći pritom na sporazum Tuđman-Izetbegović o razgraničenju Hrvatske i BiH, koji nikad nije ratificiran i za koji trenutačna vlast u Hrvatska smatra da bi ga trebalo ratificirati.

Vlasnici brodica su konopcem dugim 2 kilometara i 300 metara povezali plovila na trasi na koju je projektiran Pelješki most. Stožeru su se na poziv javili vlasnici više stotina brodica iz Ploča, Metkovića, Opuzena, Stona i drugih okolnih mjesta, koji sudjeluju u akciji 'spajanja pelješke i neretvanske obale'.

Ako imate fotografije ili snimke akcije 'Bilo naroda - gradimo most' šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene