Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob u Kaštelima

Brodar protiv gradonačelnika: Tko više zagađuje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kaštelima kod Splita traje otvoreni sukob između gradonačelnika i vlasnika malog brodogradilišta.

Gradonačelnik uvjerava kako izgradnja brodova šteti okolišu i mora se ukloniti s tog zemljišta, a vlasnik brodogradilišta ističe kako ga gradonačelnik želi maknuti da bi proširio svoju privatnu marinu s kojom brodogradilište graniči. Vlasnik kaštelanske marine, Joško Berket, prije godinu dana postao je gradonačelnik Kaštela. U zadnje vrijeme ističe da brodogradilište u susjedstvu njegove privatne marine mora otići i planira ga izbrisati iz prostornog plana.

Pročitajte i ovo Stričak i Bosilj Tko se predozirao? Žestoko se posvađali gradonačelnik i župan: "U kakvoj deluziji živi HDZ-ovac koji se s 2,02 promila tuče u cajkaškom klubu?" Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet"

'Prije pet godina je izašla studija utjecaja na okoliš potvrđena od Ministarstva graditeljstva koja izričito zabranjuje gradnju željeznih brodova na otvorenom i to je problem', rekao je Berket. Vlasnik brodogradilišta, Ivan Nuić pita se kako je onda moguće da sva velika brodogradilišta u Hrvatskoj i svijetu grade i željezne tankere na otvorenom. Ističe da ga gradonačelnik Berket jednostavno želi ukloniti kako bi proširio svoju marinu, i koristi političku moć u privatne svrhe.

'Jednostavno me želi ukloniti, ali ja ću to sa državom riješiti', rekao je Nuić te napominje kako Berket želi ukinuti radna mjesta budući da brodogradilište dobro posluje i zapošljava 20 radnika. 'Nema zagađenja nikakvog, malo ode u more, nešto dima', kaže Nuić. Neki ističu da ni popravci i premazi brodova u gradonačelnikovoj marini nisu baš najzdraviji za okoliš.

Sve je bolje od otpada bivše tvornice Jugovinil koji se ovdje desetljećima odlagao. No, Berket i Nuić jedan drugoga optužuju i da su radovima na svom terenu dirali u slojeve opasne tvorničke šljake za koju neki tvrde da je i radioaktivna. Fond za zaštitu okoliša upravo snima teren. Sanacija šljake će se obaviti, a pitanje je hoće li brodovi jedne i druge strane ostati na istom mjestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene