Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trendovi u turizmu

Prijeti li opasnost grani gospodarstva koja jedina puni hrvatski proračun?

Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Širom otvorenih očiju prema Otoku gledaju hrvatski turistički djelatnici. Velika Britanija je među top 10 tržišta odakle najviše gostiju dolazi na našu obalu. Rezervacije se popunjavaju, no i putnike i djelatnike u turizmu brinu nepoznati detalji u vezi s "izlaznim sporazumom".

Pune se rezervacije gostiju za nadolazeću turističku sezonu. Izlazak Velike Britanije iz Europske unije, bar za sada, ne remeti naše tržište.

"Rezervacije su šarolike, proljeće možda ima nešto malo više otkaza, što nije ništa alarmantno, ali u pravilu za sada možemo reći da je to stabilan booking", objašnjava Goran Biljaković, direktor prodaje u turističkoj agenciji. 

Pročitajte i ovo Glasanje u britanskom parlamentu (Foto: AFP) Muke po Brexitu Ministri  skeptični: "Theresa May mogla bi odustati od trećeg glasanja o sporazumu o Brexitu" Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Obraćanje europskim čelnicima Oslabljena Theresa May odlazi u Bruxelles tražiti nove ustupke i pomoć za bolji i lakše provedivi Brexit

Dubrovnik, Split, Pula, Poreč i Rovinj najzanimljiviji su Britancima. U Splitu ih očekuju i ove sezone.

"Britancima su srednja Dalmacija i Split zanimljiva destinacija, tako da zasad sve ide prema planovima i očekivanjima", rekao je Bojan Miličević, glasnogovornik hotela u Splitu. 

Istrane pak brinu nepoznanice vezane za sam Brexit.

"Nije da booking ne ide, nego je malo sporiji, a to sve izravno utječe na nepovjerenje ljudi u vezi s konačnom odlukom o Brexitu", objašnjava Denis Ivošević, direktor TZ istarske. 

Nova se pravila za turiste još ne znaju. Promjena bi moglo biti u prometnoj povezanosti.

"U ovom trenutku imamo veliki broj niskobudžetnih kompanija koje lete na RH aerodrome, kao i touroperatori, tako da u tom dijelu bi moglo utjecati, ali mislim da pretjerano velikog utjecaja neće biti", rekao je Boris Žgomba, predsjednik putničkih agencija, HGK.

Nadaju se tome i na Kvarneru. Problema s rezervacijama nema.

"Nama je britansko tržište dosta važno u pred i posezoni, u prošloj godini imali smo povećanje od 3 do 5 posto", rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera. 

Prošle je godine Hrvatsku posjetilo više od 850 tisuća Britanaca, što je porast od 8 posto. I baš se zato svi turistički djelatnici nadaju da će se taj trend, bez obzira na sve, nastaviti.

Tu je i Turska

Iz Opatije se javila reporterka Nove TV Katarina Jusić, koja je komentirala  mogućnost ugroze hrvatske sezone zbog skorog povratka Turske na svjetsko turističko tržište. 

"Povratak Turske zasigurno je prijetnja hrvatskom turizmu, grani koja jedina puni hrvatski proračun i podiže BDP. Veliki je problem što i mi i Turska gravitiramo istom tržištu - Njemačkoj. Nijemci su i dalje najbrojniji gosti od Umaga pa sve do Dubrovnika. Njih pak u Tursku privlači njihova all inclusive ponuda koju u Hrvatskoj rijetko tko nudi, a imaju i više smještajnih kapaciteta. Upravo je infrastruktura hrvatski glavni problem.

Kod svih tih stvari prijete nam Cipar, Egipat i Grčka. Naša je prednost ipak prometni položaj, no more, sunce i prometni položaj ne mogu biti jedini ni glavni aduti kojima želimo konkurirati na svjetskom tržištu".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene