Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnice za navodnu zavjeru

Branko Marinković optužen za zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv 39 osoba zbog navodne zavjere s ciljem ubojstva predsjednika Eva Moralesa te za pokretanje oružane pobune prošle godine, a među njima se nalazi i Branko Marinković, jedan od vođa bolivijske oporbe i sin hrvatskog iseljenika, javlja BBC.

Navodna zavjera otkrivena je u travnju 2009. kada je bolivijska policija ubila trojicu osumnjičenih europskih plaćenika u istočnom gradu Santa Cruzu. U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih korijena s hrvatskim državljanstvom Eduardo Rosza Flores zvan Chico, koji se smatra vođom skupine i koji je hrvatsko državljanstvo stekao boreći se u Domovinskom ratu, te Irac Michael Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su bili Bolivijac hrvatskih korijena i državljanstva Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još jedno priznanje Bolivija priznala Palestinu u granicama iz 1967. Slika nije dostupna Zračni safari Bolivija će loviti dilere borbenim avionima

Bolivijsko tužiteljstvo podiglo je krajem ovoga tjedna optužbe protiv 39 ljudi za zavjeru s ciljem ubojstva predsjednika države Eva Moralesa. Među njima su brojni oporbeni političari i jedan general. Optuženi su izjavili da nisu krivi te da su optužnice politički motivirane.

Većina optuženih je u pritvoru, ali je 17 pobjeglo i sada živi izvan Bolivije. Najistaknutiji političar među njima je Branko Marinković, poslovni čovjek i bivši čelnik oporbenog Građanskog odbora Santa Cruza, koji je pisanju medija ima i hrvatsko državljanstvo, koji je pobjegao SAD. Među bivšim visokim vojnim časnicima koji su optuženi je umirovljeni general Gary Prado, koji je vodio postrojbu koja je uhitila i ubila legendarnog gerilca Ernesta Che Guevaru 1967. godine

Rušenje Vlade ili neovisnost pokrajine Santa Cruz

Svi su oni optuženi da su sudjelovali su u zavjeri u svrhu ubojstva Moralesa i pokrenuli su oružanu pobunu kako bi srušili vladu ili proglasili neovisnost pokrajine Santa Cruz, navodi tužiteljstvo. Tužitelji kažu da kao dokaz imaju e-mailove koji optuženike povezuju s trojicom ubijenih i dvojicom uhićenih europskih plaćenika.

Marinković i drugi oporbenjaci opovrgnuli su bilo kakvu vezu s Roszom Floresom i optužili su vladu da je izgradila slučaj protiv njih iz političkih razloga. 'Progoni me bolivijska vlada i prisiljen sam živjeti izvan svoje voljene Bolivije jer je u mojoj zemlji moj život u opasnosti. Nema jamstva da ću imati pošteno suđenje', rekao je Marinković. Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera izjavio je u subotu da bi se Marinković trebao vratiti u Boliviju i 'braniti svoju istinu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene