Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O prvom kvartalu ove godine

Grčić: Promjene su vidljive, mogli bi postići pozitivnu stopu BDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade podatke je prezentirao na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić prezentirao je u utorak ekonomske pokazatelje za prvi kvartal 2014. godine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Osebujan nastup VIDEO Bizarna konferencija srbijanskog predsjednika: Donio košaru iz trgovine pa je krenuo show Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Godišnja konferencija za medije Srbijanski predsjednik Vučić: "Ovo je moj posljednji mandat"

Na početku izlaganja Grčić je rekao kako industrijska proizvodnja u prva tri mjeseca ove godine bilježi rast od 2,2 posto, 1,6 posto i 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, analiza poslovanja pokazala je da su prihodi u gospodarstvu u 2013. povećani sa 602 milijarde na 612 milijardi kuna.

Govoreći o nezaposlenima, Grčić je rekao kako se tu dogodio veliki pomak 'u smislu da prvi put nakon 2008. godine na godišnjoj razini imamo smanjenje broja nezaposlenih. Istina, to smanjenje je 1149 osoba, dakle relativno malo, ali je bitna poruka, prvi put nakon 2008. imamo smanjenje', rekao je.

Brojka se i dalje smanjuje zbog sezone, objasnio je.

Osvrnuo se i na javnu potrošnju rekavši da i ona, mjerena izdacima države, u prva tri mjeseca također pokazuje rast. 'Ovaj efekt od 4,1 posto rasta javne potrošnje u ovoj, u odnosu na prošlu godinu, trebao bi imati bitan efekt na BDP za prvi kvartal. To su sve pokazatelji u strukturi BDP-a koji upućuju da bi u prvom kvartalu mogli postići pozitivnu stopu BDP-a. To najavljuje i neovisna institucija, Ekonomski institut najavljuje upravo to - u prvom kvartalu postoji mogućnost da će se dogoditi gospodarski rast. Svi se tome nadamo i iščekujemo te podatke za 15-ak dana', rekao je Grčić i nastavio.

'Rezultati u gospodarstvu ipak su tu'

'Svi pozitivni pokazatelji dobar su argument nama u Vladi, unatoč svim kritikama, da su rezultati u gospodarstvu ipak tu. Mi i dalje gajimo nužni oprez. Zašto? Uz sve ove pozitivne trendove, vrlo je važno na koji način i koliko će javni sektor utjecati na BDP u idućim kvartalima. Odgovorno i otvoreno kažem, fiskalna konsolidacija koja nas očekuje u iduća tri kvartala neće imati tako pozitivn utjecaj na BDP kao što je to bilo u prvom kvartalu. Tu je naš nužni oprez. Korekcije BDP-a za Hrvatsku dogodile su se jer nas očekuje ozbiljan proces fiskalne konsolidacije', objasnio je.

Najveći porast kapitala zabilježen je kod malih poduzeća, a najveća zaduženost je u građevinarstvu, rekao je Grčić na konferenciji.

'U 2013. došlo je do pozitivnih pomaka u svim indikatorima osim u zaduženosti u , a ni ona nije rasla kao prethodnih godina', napomenuo je.

'Dakle, to su poruke koje smo htjeli danas poslati, vidljive pokazatelje promjena u gospodarstvu i s druge strane neki ozbiljni problemi koji prate određene sektore. Ja vjerujem da su restrukturiranju gospodarstva doprinijeli uvođenje reda u sustavu i predstečajne nagodbe, ali i ono što je do sada rađeno je sigurno pripomoglo tome. Pridonijela je i privatizacija brodogradnje', poručio je potpredsjednik Vlade i dodao kako postoji puno elemenata koji će na određeni način odrediti tijek stvari, a nada se i dobroj turističkoj sezoni.

'Mi nastavljamo sa svojom strategijom. Ona je bazirana na fiskalnoj konsolidaciji i ubrzanoj provedbi reformi. Poslali smo dokumente u komisiju, očekujemo preporuke i dokumente koji će nas na neki način procijeniti jesmo li odabrali dobar smjer', objasnio je Grčić.

Poruka skepticima

Prije samog kraja Grčić je imao poruku za sve skeptike koji misle da se reforme u Hrvatskoj neće dogoditi: 'Reforme ne stoje, one će se se ubrzavati i dogoditi', rekao je i spomenuo projekte koji nas čekaju poput Plomina i Zračne luke Zagreb koja se već radi.

'Pokušavamo puno raditi ove dane na ubrzavanju rješavanja onih prepreka da bi se poboljšala poslovna klima u zemlji. Ovih dana dolaze novi zakonski prijedlozi koji će sigurno ubrzati cijelu priču', kaže.

'Mislim da imamo puno projekata i da će svi u narednom razdoblju održati dobre trendove koji se lagano i sramežljivo uočavaju', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene