Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica posljednje razmjene

'Postoji problem Hrvata i konzumiranja njihove slobode'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanom akademijom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježena je 22. obljetnica posljednje razmjene logoraša kod Nemetina, u kojoj je na današnji dan 1991. na slobodu iz zarobljeništva pušteno 714 hrvatskih branitelja i civila.

Kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo je oko 30.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila od kojih je status logoraša država priznala tek nešto više od 8000, kazao je u govoru na svečanoj akademiji predjednik HDLSKL Danijel Rehak upozorivši na velike probleme s kojima se, kako je kazao, suočavaju bivši logoraši koji nisu dio braniteljske populacije te ne ostvaruju ni braniteljska ni stradalnička prava prava.

Pročitajte i ovo Marija Pevčih Neuspjela razmjena Suradnici Navaljnog: "Američki i njemački dužnosnici rukovali su se s nama i obećavali, a nisu napravili ništa" Kišna obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr) Dan logoraša Obilježena 27. obljetnica izlaska 714 zatočenih hrvatskih zarobljenika iz koncentracijskih logora u Srbiji

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava upozorio je na potrebu prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje.

"Moramo biti uporni u odašiljanju jasne i nedvosmislene poruke da u hrvatskom narodu postoje svetinje, poput Domovinskog rata, u koje se ne smije dirati", poručio je Penava rekavši kako nažalost godine prolaze, a mnoga pitanja poput pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata, ostaju još uvijek neriješena i otvorena. Upozorio je i kako žrtve i svo stradanje koje je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu još uvijek nije priznato u punom smislu navevši pri tom kako niti Republika Srbija, niti srpska nacionalna manjina ne žele još uvijek priznati da je agresija na Hrvatsku izvršena iz Srbije.

Preživjeli logoraši: 'Rijetko kad smo jeli dva puta na dan, a majku su mi zapalili'

Po riječima posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. Branka Borkovića, potrebno je istražiti sve ono što se događalo u Jasenovcu i ostalim mjestima stradanja u II. svjetskom ratu, ali se mora otvoriti i pitanje Ovčare, Veleprometa i ostalih stratišta iz Domovinskog rata.

"Nakon 22 godine ponovno jedini drugima pričamo što nam se dogodilo. Nedopustivo je da oni koji su nam čini zlo, danas slobodno šetaju pored nas i upiru prstom u nas kao da smo mi ti koji su činili zločine", kazao je Borković ustvrdivši kako u Hrvatskoj ne postoji nikakvo neriješeno "srpsko pitanje".

"Postoji međutim problem Hrvata i konzumiranja njihove slobode", ocjenio je Branko Borković.

Govorio je i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Stjepan Sučić, a potom su se sudionici akademije uputili za Nemetin u kojem će se također obilježiti obljetnica razmjene.

Prije svečane akademije, izaslanstvo HDLSKL položilo je vijenac i zapalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U odvojenom protokolu, počast stradalima u Domovinskom ratu, u sklopu obilježavanja 22.obljetnice od posljednje razmjene logoraša kod Nemetina, na Memorijalnom groblju Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su i članovi Udruge hrvatskih branitelja Vukovara zatočenika srpskih koncentracijskih logora, koja djeluje pri Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, a koji će kako je najavljeno, također biti nazočni obilježavanju obljetnice i u Nemetinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene