Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao je i Kuščevića

Branko Bačić o zahtjevima za povišice u zdravstvu i prosvjeti: "To bi otvorilo Pandorinu kutiju"

Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr)
Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, komentirao je zahtjeve za povećanjem plaća u zdravstvu i obrazovanju, ali i političku sudbinu Lovre Kuščevića.

Već tjednima traju pregovori sindikata s jedne strane i ministra Kujundžića i ministra Marića. Nikako da se pronađe neki zajednički jezik. Je li po vama normalno da jedan ministar, poput ministra Kujundžića, toliko gorljivo drži stranu sindikata, a i ide kontra svoje Vlade.?

Pročitajte i ovo Zatvoreni balkon 1000 do 5000 eura Novi zakon mogao bi uvesti neočekivanu zabranu: "Ne može svatko raditi što želi, zgrade nisu privatno vlasništvo" Radnice šibenske Revije žele svoje plaće - 6 Na sastanak kod ministra Više od 20 godina čekaju isplatu svojih plaća: O njima sada odlučuje drugo ministarstvo

Logično je da ministar vodi računa o svom resoru. Ministar Kujundžić je ujedno i liječnik i doktor . Možda je u njemu u zadnje vrijeme upravo taj poseban odnos, kako bi pomogao svojoj struci u ovom trenutku, proradio. Treba voditi računa o cjelovitosti proračuna, o održivosti javnih financija. Ja bih podsjetio da je 1. siječnja osnovica za plaće državnih službenika i namještenika rasla 3 posto, a da od 1 rujna ide i dodatnih 2 posto. Izlaženje u susret samo jednom dijelu državnih službenika i namještenika povlači za sobom u odgovornoj Vladi i takvo postupanje prema svim ostalim službenicima i dužnosnicima.

Morate priznati da je malo neobičajeno. Meni je jasna pozicija ministrice Divjak, ipak dolazi iz HNS-ove kvote, oni imaju svoju računicu. Ali ministar Kujundžić je HDZ-ovac.

To je to, ima jedan vic: 'Ne možete izvan kola plesati'. Mora se voditi računa o cjelovitosti jer to onda s pravom povlači i zahtjeve učitelja, carinika, policajaca i službenika u državnoj upravi. Prema tome, taj jedan osjećaj da pomažeš svojoj struci, može, s druge strane, unerediti , rekao bih, ostale resore. Možda bi izlazak u susret samo jednom dijelu državnih službenika otvorilo Pandorinu kutiju. I treba zbog toga itekako pažljivo voditi računa kada se pregovora sa sindikatima, a i kada se vodi računa o plaćama svih službenika i namještenika u javnim i državnim službama.

Kad smo kod ministra Kujundžića, oporba traži njegov opoziv. Kada bismo mogli očekivati to na dnevnom redu u Saboru?

Onog trenutka kad se sazove redovna sjednica u rujnu i kad se uvrsti u dnevni red počinju teći rokovi sukladno Ustavu.

Što kad dođe u Sabor? Planirate li poslati na Ustavnu sud?

Što se tiče ministra Kujundžića mi ćemo o njemu raspraviti kad se sazove sjednica Sabora, u roku ne manjem od 8 dana i ne dužem od 30 dana. Tada ćemo, sukladno stavu Vlade mi u vladajućoj većini, podržati ministra Kujundžića.

Mirovinska reforma danas je jedna od tema na vladajućoj kolaciji, potpisi će uskoro doći u Sabor. Hoćete li to slati na Ustavni sud?

Pa da. Čim Vlada dostavi izvješće o prikupljenim potpisima i odgovori Hrvatskom saboru, mi ćemo na razini vladajuće većine raspraviti o meritumu, o samom referendumskom pitanju. U ovom trenutku razmišljamo o tome da to pitanje uputimo na Ustavni sud kako bismo doista otklonili nedoumicu je li takvo referendumsko pitanje u sladu s Ustavom. S druge strane, Vlada priprema cjeloviti zakon o referendumu i vjerujem da bi nam očitovanje Ustavnog suda o ovakvom referenduskom pitanju, koje je prilično kompleksno jer praktično podrazumijeva cijeli jedan zakon i donošenje zakona na neposrednom izjašnjavanju građana, dakle, to bi nam poslužilo za donošenje samog zakona . Ja mislim da je potrebno urediti sada podnormiranu regulativu kad su u pitanju refendumske inicijative i referendumi u Hrvatskoj. I da jasno, odmah u startu znamo može li se nešto propitkivati na referendumu ili ne.

Danas ste izabrali novog političkog tajnika, dok je stari poprilično pod povećalom raznoraznih institucija. Koliko on šteti HDZ-u?

Ja ne mogu u ovom trenutku dati bilo kakav konkretan odgovor o poziciji gospodina Kuščevića. U ovom trenutku policija, odnosno DORH, propituje određene nedoumice , pitanja koja se tiču njegova rada kao načelnika općine Nerežišće na Braču. U svakom sčučaju, bilo koja afera koja se događa oko bilo kojeg člana HDZ-a , a pogotovo oko našeg bivšeg političkog tajnika i ministra uprave ne doprinosi snazi i rejtingu HDZ-a. Ali mislim da je prije svega potrebno utvrditi što je tu istina, a što nije i radi li se tu o podmetanjima.

Ako se pokrene istraga i ako Lovro Kuščević izgubi saborski imunitet  hoće li HDZ razmišljati da ga izbaci iz stranke?

Mislim da je tu Hrvatska demokratska zajednica potpuno jasna. Držimo se kao ozbiljna politička stranka načela presumpcije nevinosti.

Ne bi to bio neki logičan slijed?

On je dao ostavku na svoje funkcije u HDZ-u. Dakle, više nije politički tajnik. A o izbacivanju iz stranke, o eventualnom izbacivanju iz stranke mislim da treba pričekati konačnu odluku hrvatskog pravosuđa.

Danas je oformljen stožer. Ivan Anušić vodit će cijeli tim. Kad će predsjednica objaviti svoju kandidaturu?
Mi smo danas na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dali potporu Kolindi Grabar Kitarović.

Nije li apsurdno da vi sve to radite, a ona još nije obavila kandidaturu?

Ja sam uvjeren da će goposđa Kolinda Grabar-Kitarović ući u izbornu utrku.

Ući će, to je i sama rekla, ali kad će to objaviti?

Ali ja bih odluku kad će to objaviti prepustio njoj.

Ne čeka li se već dugo na to?

HDZ će njoj dati punu potporu. Danas smo joj dali potporu i na odabiru njenog budućeg šefa stožera, gospodina Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana. I to je sve još uvijek prilično u rokovima. Ne treba žuriti, još je puno do same kampanje. Kad dođe vrijeme gospođa Kolinda Grabar-Kitarović će objaviti svoju kandidaturu, a mi ćemo joj u stranci dati apolutnu potporu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene