Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlaštene imovine

'Braniteljima rezati zadnjima jer se još štite pljačkaši'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stižu prve kritike na Vladinu odluku o smanjenju povlaštenih mirovina za deset posto.

HVIDRA traži odgodu do ukidanja kriznog poreza. Izuzeti su 100 postotni invalidi iz domovinskog rata, rudari i radnici oboljeli od azbestoze te oni s mirovinama nižim od 3.500 kuna. Tomo Hajduković umirovljeni branitelj i bivši logoraš prima mirovinu od oko 7.000 kuna. Na njemu će država uštedjeti 700 kuna. 'To je u biti prijevoz za oboje djece', kaže Hajduković. Smatra da 7.000 kuna nije velika mirovina za branitelja. 'Nisam protiv, ni moji kolege, ali mi moramo biti zadnji na kojima će se štedjeti jer i dan danas se štite oni koji su opljačkali Hrvatsku i dalje su na visokim funkcijama', dodaje Hajduković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Većina građana političarima ne bi dala povlaštenu mirovinu Slika nije dostupna 90.000 korisnika Povlaštene mirovine od 1. srpnja smanjene za 10 posto

>> 'Odgoda smanjivanja mirovina ugrozila bi proračun'

S druge strane, nakon 16 godina politike Jozo Radoš prima mirovinu 9.500 kuna. Na njemu će država uštedjeti 950 kuna. 'Naravno da ako je vrijeme krize svi trebaju podnijeti teret pogotovo oni koji primaju najviše', rekao je Radoš. Zastupnici i akademici uz branitelje oni su koji primaju najviše povlaštene mirovine. 'To je vatrogasna mjera. Ironija sudbine je da osoba koja je posljednjih godina najviše pumpala ta prava sada ih ukida', rekao je Radoš. Oporba je za ovu mjeru, no traže i reviziju braniteljskih mirovina.

'Problem je da se mnogo tih mirovina ostvarilo na način na koji nije trebalo i nisu bile zaslužene', rekao je Goran Maras, saborski zastupnik SDP-a. HVIDRA nije oduševljena jučerašnjom vladinom odlukom. 'Krizni porez od četiri posto prestaje 1.11. Mi smo pripremili članstvo da onda prihvatimo smanjenje 1.11. Ovo 1.7. nam nikako ne odgovara', rekao je Josip Đakić, predsjednik HVIDRE

'Vjerujem da će premijerkino obećanje stupanja na snagu zakona biti realizirano jer je to u interesu očuvanja proračuna RH', rekao je Andrija Hebrang, saborski zastupnik HDZ-a. Ove godine na povlaštenim mirovinama uštedjet će se 250 milijuna kuna. Najviše će se od, akademika, saborskih zastupnika i branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene