Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnicima i ministrima

FOTO Branitelji dijelili majice: 'Stop ćirilici u Vukovaru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrdesetak braniteljskih udruga Grada Zagreba došlo je jutros pred Hrvatski sabor gdje su podijelili posebne anketne listiće i majice s natpisom 'Stop ćirilici u Vukovaru'.

Braniteljske udruge Grada Zagreba odlučile su rasteretiti Vukovarce i u Zagrebu poduzeti ozbiljne demokratske akcije otpora, istaknuo je predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Mirko Ljubičić.

Pročitajte i ovo Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu Proslava 32. obljetnice borbe za Vukovar - 1 Sjećanje i pijetet Slavna i tragična prošlost Vukovara se ne zaboravlja: Ponos je opet ispunio grad na Dunavu

Objasnio je da će, uz dijeljenje majica, poduzeti i druge akcije, a među ostalim, namjeravaju na ulaz u zgradu u ulici u Zagrebu gdje stanuje premijer Zoran Milanović, postaviti ploču s natpisom te ulice na ćirilici.

>>EKSKLUZIVNO: Evo što građani misle o ćirilici u Vukovaru

Predstavnik Stožera za obranu Vukovara Vlado Iljkić kazao je, pak, kako će stožer privremeno obustaviti akcije u Vukovaru i pokušati pridobiti saborske zastupnike da iniciraju saborsku sjednicu, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u Vukovaru i potrebi da se taj grad stradalnik proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

"Zatraži ćemo da Hrvatski sabor hitno u dnevni red uvrsti tu točku, jer se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi manjinskog jezika i pisma ovoga trenutka u potpunosti ne može primijeniti na stratištu kakvo je Vukovar", naglasio je Iljkić.

Branitelji su zastupnicima i ministrima dijelili anketne listiće na kojima je pitanje: Jeste li za uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovar? i Jeste li za promjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno za vraćanje uvjeta od 50 posto udjela pripadnika nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, umjesto sada potrebnih 33 posto?

Članovi hrvatske Vlade poručili su članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kako su dijalog i provođenje zakona nužni.

''Ja ću razgovarati o tome s vama. To je zakon koji je donesen ranije i mora se provodit. Hrvatska time pokazuje svoju veličinu. To je tema o kojoj se može i mora razgovarati ali ćete morati dozvoliti i meni da kažem što mislim'', rekla je članovima Stožera potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, pozivajući ih da se dogovore za sastanak.

Dijalog i provođenje zakona, poruka je ministra uprave Arsena Bauka, koji je sa članovima Stožera razgovarao u društvu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

''Ja sam član hrvatske Vlade i moram slijediti što Vlada donosi. O ćirilici će se još razgovarati. Moje srce kuca za Hrvatsku, da nije tako, ne bi bio ovdje gdje jesam i ne bi radio ovaj teški posao koji radim'', rekao je Branko Grčić.

''Ja sam za poštivanje hrvatskih zakona i u Vukovaru se moraju primjenjivati dvojezični natpisi. Ja sam hrvatski branitelj i to mi nitko ne može osporiti'', poručio im je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović.

Branitelji nisu protiv provođenje zakona, ali za neke stvari još nije vrijeme, uzvratili su mu članovi Stožera i zagrebačkih braniteljskih udruga.

Članovi Stožera pozvali su ministra Bauka na skori okrugli stol. ''Uputite mi poziv, ako mi vrijeme i obveze dopuste doći ću'', obećao je Bauk. (Hina/S.T.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene