Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon presude za ratni zločin

Stigao mu račun za nabijanje na ku*ac: Pogledajte koliku je kaznu dobio Glavaš

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je kaznio Branimira Glavaša s 5000 eura zbog vrijeđanja suda prilikom izricanja presude za ratni zločin u slučaju 'garaža i selotejp' krajem listopada, izvijestio je sud u petak.

Zagrebački Županijski sud priopćio je kako je Branimir Glavaš dužan platiti novčanu kaznu u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja.

Sud je precizirao da je Glavaš tijekom iznošenja razloga presude reagirao pitanjem ''moram li ja to slušati?'', na što mu je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić odgovorio kako ne mora i da može napustiti sudsku dvoranu. Nakon toga se Glavaš ustao i napuštajući sudsku dvoranu obratio sucu Kevriću riječima ''vi ste g...., nabijem na k.... vas i vaš sud''.

Riječi koje je izgovorio Glavaš, smatra sud, predstavljaju ometanje reda u sudnici kao i grubo narušavanje dostojanstva suda koje ni na koji način nije povezano sa zaštitom prava obrane optuženika u kaznenom postupku, osobito uzimajući u obzir stadij postupka u kojem su riječi izgovorene.

Sud nadodaje da se isto nastavlja i pisanim podneskom koji Glavaš putem svojeg branitelja dostavlja sudu, navodeći da nisu točno navedene riječi u zapisniku o objavi. Prema pisanom podnesku obrane, Glavaš je sucu izgovorio ''Sram vas bilo. Vi ste jedno g..... Nabijem vas na k...., vas i vaš sud''.

Prema ocjeni suda, izgovorene i u pisanom podnesku ponovljene riječi optuženika nikako se ne mogu tumačiti drugačije nego namjerom grubog narušavanja dostojanstva suda.

Sud ističe da se pri tome radilo o takvom obliku i načinu ometanja reda u sudnici da se izricanjem opomene ili novčanim kažnjavanjem u nižem iznosu ne bi postigla svrha kažnjavanja imajući na umu da je najveći propisani iznos novčane kazne 50.000 kuna, pri čemu se vodilo računa i o optuženikovom imovnom stanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zajednička operacija Velika međunarodna akcija zbog desničarskog terorizma: Uhićenja u više europskih zemalja, pod istragom dva maloljetnika iz Hrvatske

Glavaš osuđen na sedam godina zatvora

Županijski sud u Zagrebu je 27. listopada, na ponovljenom suđenju u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša, na četiri godina zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odmor iz noćne more Trovali stjenice pa ubili bračni par, zamalo stradala i unuka: "Nikad se nećemo pomiriti s tim"

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021.

Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene