Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božo Petrov

"Ja u ovoj tragikomediji koju su pokušali napraviti od Sabora neću sudjelovati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov, predsjednik Mosta, održao je kratku konferenciju za novinare u Saboru na kojoj je poručio Andreju Plenkoviću da radi cirkus od hrvatskih institucija.

"Moja uloga kao predsjednika Hrvatskog sabora bila je zaštititi koliko je god moguće dostojanstvo i rad ove institucije. To sam radio do zadnjeg trena. Drugi su se potrudili, u ovom slučaju Andrej Plenković i HDZ, ovu instituciju pretvoriti u političko tezgarenje, jer im je trebalo 75 ili 76 ruku da zaštite neke druge osobe, druge gazde. Za mene gazda može biti samo hrvatski narod, dugujemo im povjerenje da ćemo štititi njihove interese", rekao je Božo Petrov na konferenciji za novinare koju je održao u Saboru.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića" Nikola Grmoja i Božo Petrov Biografija šefa Mosta Božo Petrov umalo je postao svećenik. Od Metkovića, Vrapča, neslavne Vlade, pa do prepuštanja političkih reflektora Grmoji

Andreja Plenkovića i HDZ je optužio da su pokušali napraviti cirkus od hrvatskih institucija. "U takvom cirkusu neću sudjelovati, a vjerujem da će svima biti danas jasno kakvog predsjednika Vlade imaju. Njemu je sasvim svejedno vode li ministarstva ministri ili državni tajnici. On u ovom trenutku laže da ima većinu, pa onda kaže da nema većinu. Danas kaže da je to potpuno nebitno pitanje", rekao je Petrov.

Za Plenkovića je rekao da su mu bitni stolica i moć kako bi mogao zaštititi sve koji su sudjelovali u priči oko Agrokora. Podsjetio je da je u Saboru danas većina zastupnika glasala protiv toga da državna revizija ima pravo ući u sve institucije. "

Danas su maske pale

Danas su HDZ-ovci pokazali da ne žele da Državna revizija uđe u HNB. U ovom trenutku sam čist i pred Bogom i pred hrvatskim narodom. Danas su maske pale, a neka svi vide kako će se ponašati HDZ i Plenković. Pokazali su da ne poštuju volju hrvatskog naroda, da im nije bitna demokracija i parlamentarizam. Nadam se da će to svi građani Hrvatske vidjeti", rekao je Petrov.

Dodao je da će biti još zastupnika koji će pretrčati u HDZ-ov tabor. "Ja u ovoj tragikomediji koju su pokušali napraviti od Sabora neću sudjelovati. Mislim da hrvatski građani trebaju primiti tu poruku. Sudjelovat ću u sjednici kao saborski zastupnik. Ali da budem na čelu institucije od koje Andrej Plenković želi napraviti tržnicu - ne", rekao je Petrov.

"Pogledajte glasovanje danas, pogledajte njihove izjave prethodno i sve će vam biti jasno. Pogledajte koliko je u Saboru zadnjih 48 sati proboravio Andrej Plenković", rekao je Petrov, ali imena nije htio navoditi dodajući tek da su "za njega imena mrska", ali da se sve zna u medijima. Neka oni nose sram za ono što su radili proteklih tjedan dana", rekao je Petrov, koji nije htio komentirati glasovanje Tomislava Sauche, nego je poručio da to objasni Plenković.

Najpošteniji novi izbori

Ponovio je da bi za građane najpoštenije bilo otići na nove izbore te da bi Plenković trebao skupiti hrabrosti izaći pred građane i zatražiti da ga ocijene z aono što je radio proteklih mjesec dana. 

"Da sam na mjestu Plenkovića minimalno časno bi bilo izaći pred građane i reći: Želim da me ocijenite", poručio je Petrov.

Odgovarajući na pitanje o inicijativi Mosta za raspuštanje Sabora, Petrov je rekao da zastupnici mogu odlučiti u svakom trenutku žele li ga raspustiti ili žele ovakvu Vladu

Dodao je da je Plenkoviću više puta rekao da mora postojati suradnja ukoliko želi da mu Most bude partner. "Ali ako će HDZ glumiti gazdu, onda nas u tome nema. On je zadnjih 15 dana govorio samo "moja Vlada". Njemu je sasvim svejedno hoće li ministri uopće imati mišljenje. Dok on može držati konce, držat će se nogama i rukama za poziciju koju ima", rekao je Petrov.

Na pitanje o mogućem koaliranju Mosta sa SDP-om, Petrov je rekao da političke stranke trebaju preuzeti odgovornost za nastalu situaciju i same donijeti odluku žele li ovakvu Hrvatsku. "S kim će koja stranka, sasvim je nebitno. Imaju odgovornost prema hrvatskim građanima, oni su ti koji trebaju odlučiti hoće li jednog dana napraviti da svi građani budu ponosni na njihovu odluku. Bitno je imate li moral, obraz, malo čestitosti u sebi", rekao je Petrov.

Ponovio je da su maske danas pale. "Pokazalo se da Plenković nema većinu o kojoj je govorio svih ovih dana. Ignorirao je i vrijeđao zdrav razum hrvatskih građana govoreći da to nije bitno. Sutra će maske i dodatno pasti. Građani, pazite što ćete napraviti za dva do tri tjedna", poručio je Petrov.

Podsjećamo, Božo Petrov je danas, nakon neuspjelog pokušaja izglasavanja nepovjerenja Zdravku Mariću, ministru financija, podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene