Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božo Petrov

O MINISTRU BRANITELJA 'Ne znam za imena kandidata Domoljubne koalicije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov obratio se medijima u Banskim dvorima.

Završila je konferencija za medije Bože Petrova u Banskim dvorima

Pročitajte i ovo Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića" Andrej Plenković obilazak sjevera hrvatske Plenković o Dinamovom stadionu: "Sutra predstavljamo sporazum s Crkvom o rješenju problema"

Što se događa u Vladi ako prvi potpredsjednik kaže da je razočaran sporošću u MUP-u?

'Mi nismo u nikakvom sukobu, smatram da svatko ima pravo izreći svoje mišljenje o situaciji, a što se tiče samog kadroviranja u tim institucijama neki govore da je to pressing, ja to ne doživljavam tako. Mi smo rekli da ćemo stvari raditi planski i strateški i onda kad to bude potrebno. Hočće li to biti u roku od 15 dana ili 6 mjececi, bit će kada mi odredimo da je potrebno.'

Govoreći o kadroviranjima, Božo Petrov je kazao kako MOST ne podržava, na bilo kakav način, osvetu.

'Danas je izuzetno bitna struka i rad na koji se netko mogao dosad i istaći.'

Vaš je ministar to shvatio kao pritisak. Vaš je ministar danas rekao da 'ili ću biti ministar u punom smislu ili neću biti ministar.'

'Ja vjerujem da se to u punom smislu kod određenih dužnosnika može doživjeti pritiskom. Ja sam možda u privilegiranom položaju zbog toga što značajan dio vremena provodim u Vladi i znam na koji način je to bilo rečeno, tako da ja to ne doživljavam pritiskom, samo vlastitim mišljenjem.'

Kakav je stav MOST-a kada je riječ o slanju vojske na granicu zbog migrantske krize. Vaš ministar Orepić do nedavno je govorio da vojska ne mora ići na granice, a danas tvrdi nešto drugo. Što je utjecalo na promjenu mišljenja?

'Situacija vezana uz migrantsku krizu mijenja se iz dana u dan. Mi smo uvijek govorili da nama nije stalo do toga da se na granici diže žica već smo spremni na dijalog, isto tako moramo zaštititi građane Republike Hrvatske. Najbolje bi bilo kada bi se profilacija vršila na grčko-makedonskoj granici i u tom se smjeru i ide. S druge strane unutar EU postoji takav diskurs gdje svatko želi zaštititi više svoju državu, no smatramo da trebaju postojati dogovori i nadamo se da to neće dovesti do situacije da se dignu barijere između država.

Kakav je vaš stav o HDZ-ovu kandidatu za ministra branitelja, gospodinu Brkiću i je li pravo vrijeme da se imenuje ministar branitelja?

'U ovom trenutku ja ne znam za imena kandidata ispred Domoljubne koalicije za ministra branitelja. Ja ne mogu reći i da je gospodin Brkić kandidat niti sam znao da je to on rekao da je kandidat. Što se tiče samih kandidata, nadam se da će se to razriješiti ovaj tjedan. Predsjednik Vlade ja na putu, a sjednica je u petak, nadam se da će biti vremena.'

Predsjednik HDZ-a rekao je da je Milijan Brkić njihov kandidat za ministra branitelja.

'O tome ja još nisam stigao s njim razgovarati, ja još uvijek čekam sastanak i nadam se da će biti u ova iduća tri dana. A to će se napraviti na isti način na koji su se i do sada birali ministri. Tko će sve biti njihov kandidat to će objaviti Domoljubna koalicija.'

MOST najavljuje smanjenje plaća zastupnicima. Što je s ostalim privilegijama?

'Naša politička volja je neupitana da bi se riješile sva benificije državnih dužnosnika. Isto tako je neupitno što želimo napraviti. U trenutku kad su nas prozvali što navodno nismo znali napisati zakon, a neki od njih tamo sjede već 20 godina, mogu reći o njihovoj političkoj volji, da nisu spomenuli, ako smo pogriješili, ni gdje smo pogriješili. Mi ćemo taj dio odraditi. Ako se za ovaj saziv ne uspije ukinuti 6+6 kao jedna od benificija, hoće za neke druge i to je neupitno, doći će vrijeme za to. Što se tiče ostalih benificija, slažem se da su za dužnosnike prevelike i to će se promijeniti. Kada smo išli mijenjati zakon vidjeli smo da je najbolje uzeti sve dužnosnike i sada smo donijeli odluku o reformskom paketu. Naći će se rješenje za svih 220 000 državnih službenik i to će biti u roku od 3 do 4 mjeseca. Za to je odgovorna Nada Šikić.

Most je prošlu godinu završio s minusom, morali ste podići kredit, očekujete li ove godine bolje izvješće.

S obzirom na veći broj zastupnika očekujemo i veći iznos na računu. MOST se ne slaže s iznosom koji se izdvaja iz državnog proračuna za stranke i to je još jedna od stavki koju ćemo tražiti da se smanji.

Kakav će biti vaš stav o smjeni Lozančića i hoće li MOST imati svoje kadidate. Hoćete li staviti veto na imenovanje Milijana Brkića ministrom branitelja, ukoliko dođe do toga?

Što se tiče godpodina Lozančića smatramo da u ovom trenutku premijer može imati najviše informacija o njegovom radu i to je razlog zbog kojeg smo odlučili da se ne ide sa saslušanjem gospodina Lozančića u Saboru jer na tom odboru nismo imali uvid u sve informacije. Mogli smo biti samo suzdržani, ostali su glasali prema stranačkoj stegi.

Što se tiče SOA-e nju predlaže premijer i to će biti njegova odluka, kao i to o daljnjem radu gospodina Lozančića ili o sljedećem kandidatu predsjednice o sljedećem kandidatu predsjednika SOA-e.

O noći kad su prekinuti pregovori s koalicijom Hrvatska raste.

Na sastanku kod predsjednice nije bilo nikakvih snimki, da su kamere uhvatile moj ulazak kod predsjednice vidjeli bi da sam došao uzrujan, sastanak je trajao 5 minuta i kako sam ujurio tako sam i izjurio jer smo već prije sastanka dobili informacije o čemu se radi. Meni je žao što mediji prenose samo jednu stranu priče. Ja bih vas pitao da vam netko dođe u kuću i kaže da s vama želi prijateljski surađivati, dok drugi u tom trenutku pljačka vašu kuću, 5 puta zaredom, biste li mu 6. put dali priliku...

Ako ste znali za taj sastanak od strane nekih članova, zašto prema njima nije postupljeno kao i prema gospodinu Prgometu?

Mi nemamo uvid u snimke. Što se tiče snimaka, to je gospodin Milanović priznao da postoje. Za telefonske razgovore znam, oni nisu bili kompromitirajući za članove MOST-a, već su bili kompromitirajući za članove koalicije Hrvatska raste. Jer članovi MOST-a nisu kao ostali, pokleknuli pod bilo kakvim nuđenjem bilo čega - ostali su čvrsti uz MOST. Za njih takvi telefonski pozivi nisu bili kompromitirajući, jesu bili za mene jer se ne može dopustiti da vam netko nudi suradnju, a s druge strane nagovara vaše članove da izađu iz stranke i zajedno s njima rade koaliciju.

Ja u ovom trenutku, ako nisam vidio snimke, ne mogu reći tko je bio niti je li bio. To može reći gospodin Milanović. Pošto je on rekao da će čuvati integritet tih osoba, neka nastavi čuvati integritet tih osoba.  Zbog istog razloga, ja nisam mogao dopustiti da se jasno kaže koga su pokušali kontaktirati iako mislim da je to već postala javna tajna. Mi nećemo s tim izlaziti koga su kontaktirali sedam tjedana zaredom. Nadamo se da će se moći s drugom stranom postići dijalog, a za to je potrebno biti bez fige u džepu.

Most je najavljivao promjene i to u prvih 6 mjeseci. Kako bi vi ocijenili suradnju u Vladi i jeste li zadovoljni istom??

Više je stvari izrečeno što ne ide na dušu MOST-u, što se tiče gospodina Dragana Lozančića ja ne znam što je tu opterećujuće za MOST, ministarstvo branitelja također nije pod MOST-om, a u vezi funkcioniranja mogu reći da je moglo biti brže. Da je presporo, slažem se, no to je zbog toga jer se stvari rade drugačije. Vi danas nemate situaciju da je prvi potpredsjednik Vlade nepravomoćno osuđen i da se čeka njegovo izručenje, nemate situaciju da je jedan ministar pod općom nesposobnošću, nemate ministra koji ima privatni let s privatnim investitorima. Toga nema u ovoj Vladi. Možda sve izgleda sporo no pokušava se naći najbolje i najstručnije ljude.

Ja se nadam da će se ova priča završiti ovaj tjedan i da ćemo se moći posvetiti drugim stvarima, no uz ovaj proces imenovanja rade se druge stvari. U ovoj Vladi se svaki dan organiziraju koordinacijski sastanci s ministrima, to nije bio slučaj u prethodnoj Vladi. Danas ministri, kada ih se zove, dođu na razgovor i aktivno sudjeluju u onome što će se odrađivati u idućih 6 mjeseci. Izuzetna je i koordinacija između ministara i unutar vlade.

Malo nas je omelo sklapanje proračuna jer su ministri posvećeni toj dužnosti, ali iskreno se nadam da će kroz tjedan do dva dana doći direktiva gdje će se za sve izlaske inspekcija na teren iz svih ministarstava prvo napisati opomena s jasnim uputama što treba promijeniti,a tek onda u drugom izlasku slijediti novčana kazna. Time će se rasteretiti sve poduzetnike kojima želimo pomoći i to je jedno od obećanja koji su u koordinaciji ministra financija, ministrice rada, ministarstva gospodarstva, poljoprivrede koji rade na tome. Treba promijeniti pravilnike, no imamo volju da promijenimo i da se konačno stvari urede.

Prošlo je mjesec i pol dana i znam da su jako velika očekivanja od MOST-a, no molio bih vas da to usporedite s očekivanjima od prethodne vlade i sa vremenskim rokom od mjesec i mjesec i pol dana. Mi ćemo stvari promijeniti. To ćete vidjeti.

Prvi potpredsjednik Vlade jučer je kazao ' premijer će potpisati odluku o Lozančiću, nestrpljiv sam i razočaran što to tako dugo traje'. Imamo li mi dva bloka u Vladi?

To pitanje biste trebali uputiti Domoljubnoj koaliciji. Što se mene tiče, mi nećemo raditi pritisak niti komunicirati putem medija. Ukoliko ću imati problem obratit ću se direktno gospodinu Karamarku.

Jeste li dogovorili s premijerom ovu pressicu?

Ne.

Vaš stav o vetu na kandidaturu gospodina Milijana Brkića kao kandidata za ministra branitelja?

Što se tiče veta to pravo postoji, na obje strane. Što se tiče diplome, ja mogu reći da će MOST ostati pri svojim stajalištima ukoliko se dokaže bilo kakav prijestup od bilo koje osobe. Zna se kako ćemo postupiti i što ćemo napraviti. Očekujem kandidata od strane Domoljubne koalicije.

Postojali su primjer neslaganja, Mostovih ministara i ministara Domoljubne koalicije?

Ne, nemate dvije vlade, imate jedinstvenu vladu. A što se određenih izjava tiče, ja ne vidim razlog zašto ne bi ministar unutarnjih poslova, ako smatra da su određene privilegije previše, neke stvari ukinuo i racionalizirao. Ja se nadam da će to biti putokaz ostalim ministrima. Što se tiče odlaska u Slavonski Brod, po meni je sasvim normalno da određena ministarstva koja imaju sličan djelokrug idu zajedno. U tom trenutku su išla baš ta tri ministra iz kvote Mosta, ali ja u tome apsolutno ne vidim nikakav problem. Vidjet ćete i kad napravimo konferenciju, što se tiče ukidanja kazni u prvom izlasku inspekcije, da će tu biti i ministri iz Domoljubne koalicije i iz kvote Mosta, vidjet ćete da mi usko surađujemo i tu ne vidim nikakv problem.

Kako komentirate izjavu Tomislava Karamarka oko pritisaka na MUP?

Što se tiče izjava gospodina Karamarka, njega morate pitati što je on milsio pod time. Što se mene tiče, na mene to ne pravi nikakav pritisak. Da sam se vodio time tko na mene vrši pritisak i što o meni pišu novine vjerojatno bi bio na nekom drugom mjestu i u nekom bolesničkom krevetu na posebnom odjelu. Što se mene tiče to nije nikakv pritisak, mi ćemo nastaviti jednakim svojim tempom, a kako to djeluje na predsjednika Vlade to trebate pitati njega.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene