Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJUBIĆ OPTUŽUJE MILANOVIĆA

"Ne bojimo se dokumentacije, nego manipulacije i selektivnog korištenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, prozvao je vladu Zorana Milanovića zbog selektivnog prekapanja istražitelja iz BiH po hrvatskim arhivima.

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ) izjavio je u vezi s uhićenjem deset pripadnika HVO-a u Orašju kako po tom pitanju imaju povjerenje u institucije hrvatske vlade i predsjednicu Republike, dok je za vladu Zorana Milanovića kazao kako je odgovorna zbog selektivnog prekapanja istražitelja iz BiH po hrvatskim arhivima.

Pročitajte i ovo Jura Stublić Rijeke pravde dolaze Legendarni roker čije stihove koristi Milanović: "Vjerojatno je u formativnim godinama slušao moje pjesme..." Miroslav Šeparović pravne posljedice Upozorenje predsjedniku: Pogledajte što je točno napisao Ustavni sud

"Istina je da su vlasti Republike Srpske 2011. poslale zahtjev tužiteljstvu BiH koji se odnosi na zapovjednike HVO-a u Bosanskoj Posavini. Međutim istina je i da je taj predmet ispunjen sadržajem i kompletiran tek 2013. i to zahvaljujući dokumentaciji koju su istražitelji iz BiH, mahom predstavnici Srba i Bošnjaka, uzeli vršljajući po arhivima Hrvatske, na žalost uzimajući selektivno samo onu dokumentaciju koja bi išla na ruku optuživanju pripadnika HVO-a u BiH kako od strane bošnjačkog političkog Sarajeva tako i od strane Banja Luke", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare.

Upitan koga smatra odgovornim za takvo selektivno kopanje po arhivima Ljubić je uzvratio kako su to bile tadašnje "institucije vlasti u RH, institucije vlade i vladine agencije", a na pitanje smatra li konkretno odgovornim vladu Zorana Milanovića Ljubić je odgovorio potvrdno.

I sam je, kaže, pripadnik HVO-a. "Mi se nemamo čega plašiti istinske dokumentacije, ali manipulacije s dokumentima i selektivnog korištenja da. Ono što je najvažnije je pozadina svega ovoga. Ovo je samo epilog jednog kontinuiranog procesa obespravljivanja Hrvata u BiH", kazao je Ljubić.

Izvijestio je i kako su predmet postupanja uz prethodnu desetoricu bila još trojica pripadnika HVO-a, no, kazao je, oni iz različitih razloga nisu uhićeni.

"Motiv za ovu konferenciju je površnost i zamjena teza koje su se jučer pojavile u medijima. Čini mi se da su neki u Hrvatskoj jučer htjeli iskoristiti i kao priliku za unutarhrvatsku političku utakmicu, iako bi to pitanje trebalo biti konsenzusa u hrvatskoj političkoj i sveukupnoj javnosti, rekao je Ljubić.

U Federaciji BiH, tvrdi, na djelu je proces preglasavanja Hrvata, donošenje zakona često na neustavan način što je iz temelja promijenilo karakter i Federacije BiH i BiH, a posljedica je da je ona podijeljena na dva entiteta.

"Pravosuđe, policija, obavještajni sektor u Republici Srpskoj je pod apsolutnom srpskom dominacijom. Pravosuđe, federalna policija i obavještajni sektor u Federaciji BiH su pod bošnjačkom dominacijom, a u pravosudnim i obavještajnim strukturama na razini BiH Hrvati su tek simbolički zastupljeni i to u prvom redu kadrovima koji su lojalni politici bošnjačkog Sarajeva", kazao je.

Utisak koji se nameće, kaže, je da svaki puta kada BiH dobije pozitivne signale i potporu na putu u EU javljaju se incidenti koji se mogu okarakterizirati kao ubacivanje klipova u kotač europskih integracija.

Ljubić upozorava na "obnovljen utjecaj Rusije na Balkanu, preko Srbije i Republike Srpske, obnovljen utjecaj i neootomanske ambicije Turske, rastuću islamizaciju, a kada je riječ o BiH i arabizaciju".

To su, kaže, procesi koji nisu komplementarni s procesima europskih i NATO integracija. "Treba reći da u BiH, bez obzira na deklarativno zaklinjanje na proces eurointegracija, na žalost, samo Hrvati bez rezerve podržavaju taj proces", rekao je.

"Imamo povjerenje u institucije vlade RH, predsjednicu RH za način kako se odnose prema ovoj krizi uz uvjerenje da će na najbolji mogući način zaštititi i hrvatske državne i nacionalne interese, a očuvanje političkog subjektiviteta, suverenosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH je sigurno strateški nacionalni interes i Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj", zaključio je Ljubić.

Član Odbora Željko Raguž (HDZ) poručio je kako ne dovodi u pitanje da sve ratne zločine treba procesuirati. "Međutim sigurni smo da zlouporabe institucija BiH, tužiteljstva i suda BiH generiraju nove mržnje u političkom životu BiH i umjesto da doprinesu uspostavi povjerenja razvijat će novo dalje nepovjerenje", poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene