Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef GV HNS-a BiH

Božo Ljubić: "Očekujem da će Grabar-Kitarović biti prijateljski dočekana u BiH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekujem da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bosni i Hercegovini biti dočekana prijateljski, a njezino lobiranje za izmjene Izbornog zakona koje bi dovelo do relaksiranja odnosa Hrvata i Bošnjaka ne smatram miješanjem u unutarnje odnose ove zemlje, rekao je u ponedjeljak predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

"Nadam se da će predsjednica prijateljske zemlje ovdje biti dočekana u prijateljskom ozračju", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća upitan da prokomentira najavu kako će se predstavnici jednog bošnjačkog udruženja u srijedu okupiti u znak prosvjeda protiv njezina dolaska u Sarajevo.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Po Ljubićevim riječima razgovor predsjednice Grabar-Kitarović u Turskoj s kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prošloga tjedna ne predstavlja miješanje u unutarnju politiku BiH, nego pokušaj da se pomogne riješiti probleme o izmjeni Izbornog zakona kako bi se izbjegla kriza u zemlji koja bi mogla nastupiti zbog nemogućnosti izbora vlasti na razini entiteta.

"Zemlja koja je potpisnica Daytonskog sporazuma ima potpuni legitimitet i međunarodno-pravno utemeljenje da o tome razgovara. To se ni na kakav način ne može nazvati miješanjem u unutarnje stvari zemlje", rekao je Ljubić i pojasnio kako i Turska ima puno pravo pokušati pomoći u rješavanju prijepora između Hrvata i Bošnjaka kao članica Vijeća za provedbu mira u BiH.

Pojasnio je kako je Daytonski mirovni sporazum narušen na štetu Hrvata 2000. i 2002. godine kada su donesene promjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH koje su omogućile da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate i nametnu im političke predstavnike u vlasti. Jednu od tih izmjena osporio je i Ustavni sud BiH 2016. godine nalažući da se osigura izbor legitimnih narodnih predstavnika. Ljubić je dodao kako bi s izmjenama Izbornog zakona koji bi zajamčio ravnopravnost Hrvata došlo do relaksiranja odnosa s Bošnjacima.

"Ukoliko mi ispoštujemo suštinu odluke Ustavnog suda i omogućimo izraz političke volje tri konstitutivna naroda i na institucionalan način stvorimo uvjete za nacionalnu ravnopravnost, automatski će otpasti potreba za drukčijim vidovima organiziranja zemlje u nacionalnom smislu. Izmjena Izbornog zakona u dijelu oko Predsjedništva i Doma naroda u značajnoj će mjeri relaksirati odnose naroda", istaknuo je Ljubić, koji je i saborski zastupnik.

Po njegovim riječima prijedlog izmjena Izbornog zakona kojega su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uputile u proceduru riješio bi i problem manjina iz presude Sejdić-Finci jer bi se svi građani mogli kandidirati na najviše funkcije u državi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene