Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj pljačkaša Fine

Bošnjaković: Poduzet ćemo mjere ako je zatvorski sustav pogriješio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković od uprave za zatvorski sustav zatražio je istragu o eventualnim propustima u slučaju osumnjičenih za krvavu pljačku Fine i niz drugih razbojstava.

Pritvaranje osumnjičenih za niz pljački nije stišalo buru oko nevjerojatne činjenice. Kako su se već otprije poznati kriminalci uspjeli dokopati pogodnosti povremenog dopusta izvan zatvorskih zidina, koji bi iskoristili za nova razbojstva? Pita se to i resorni ministar.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju" Potraga za Dankom još traje Puno pitanja "Djetetu prilikom udarca krene krv, a mi nemamo DNK": Stručnjaci o slučaju ubijene Danke

>> Kriminalci pljačkaju na dopustu, komisija kaže 'nismo vidoviti'

'Naravno da sam od našeg ravnatelja uprave za zatvorski sustav zatražio da se utvrde sve činjenice i sve okolnosti, i kada dobijemo izvješće tada ćemo vidjeti je li bilo kakvih propusta u postupanju', istaknuo je Bošnjaković. Ravnatelj Peran potvrdio nam je da će se pokrenuti detaljna istraga, ali upravu čeka mnogo posla.

Ravnatelj uprave za zatvorski sustav danas nije želio pred našu kameru. U telefonskom razgovoru poručio je da još uvijek nisu utvrđeni ni identiteti, pa tako ni detalji o zatvorskom stažu vikend-pljačkaša. Zakonski uvjeti prema kojima zatvorenici dobivaju pogodnosti izlaska nedavno su i postroženi. Kandidati prolaze detaljne procjene, a u igru ulazi i dotad izdržana kazna. No, zbog loših primjera poput slučaja Fina, mogli bi se i dodatno postrožiti, što bi išlo na štetu svim rehabilitiranim zatvorenicima.

Dovoljan razlog

Istraga bi trebala odgovoriti na pitanje jesu li iz kaznionica povremeno izlazili oni koji za to nisu stekli uvjete. Dokaže li se da je netko u sustavu zakazao, ministar je najavio i smjene. 'Ukoliko je došlo do greške naših ljudi, tada mi sukladno okolnostima koje imamo, možemo poduzeti mjere', poručio je Bošnjaković.

Hoće li biti smjena odgovornih ili će se mijenjati zakoni? Dva mrtva zaštitara, opljačkani milijuni i godine policijskog tapkanja u mraku trebali su biti dovoljan razlog da se nešto promijeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene