Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana u Kataloniji

'Borbe s bikovima nisu mučenje, svi patimo u životu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nadam se da ću biti zvijezda!' pun nade, trenirajući za svoju prvu koridu, izgovara 11-godišnje Miguel. Najmlađi je član jedne od nastarijih Sevillskih škola toreadora.

Strah pred bikom, uvjerava nas, ne postoji. Toreador je općeniti naziv za sve borce koji ulaze u arenu s bikovima. No, tri su vrste toreadora, prvo nastupaju picadori koji jašući na konju izazivaju bika te mu zabadaju bodeže u leđa i vrat. Potom dolaze Banderillerosi, zabijajući šarene oštre metalne bodeže iznad glave bika kako bi ga ošamutili. Na kraju na pozornicu dolazi matador koji zadaju završni udarac - smrtni ubod u srce bika.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Veliki matador nekoć je bio i 81-godišnji Manuel, trenirao je svakodnevno od malih nogu. 'Mnogo sam toga prošao. Na prvoj sam se koridi borio sa 16 godina i borio sam se u Sevilli. To je strašno. Dječak koji želi biti toreador i bori se u Sevilli. To je nešto golemo, ali vodi te želja.'

Najbolji za jednu noć zarade oko 200.000 eura

Želja za slavom, ali i zaradom. Malo poznat podatak je da toreador, onaj najbolji, za samo jedan nastup, jednu noć, zaradi oko 200.000 eura!

28-godišnji Manuel Escribano već je sedam puta sudjelovao u koridi. 'Naravno ne zarađuju toliko svi, možda njih 4-5, ali održiš li se u vrhu, možeš zaista mnogo zaraditi.' Kako se postiže takav iznos? Ulaznice i televizijska prava. Novinar, koji već godinama prati koride tvrdi, mnogo je medija specijaliziranih isključivo za borbe s bikovima. 'Postoji nekoliko važnih programa. Imamo jedan ovdje u Andaluziji. Zove se Toros para todos. Zatim, na razini cijele zemlje, tu je Cadena Ser, zatim Canal , Onda Cero, Canal Sur, Proradio, španjolska nacionalna televizija…', rekao je.

Borci: Borbe s bikovima nisu okrutne

Upravo zbog ovolike popularnosti i značajnog novca u igri, velik je odjek imala odluka o ukidanju borbe s bikovima u Kataloniji. Regiji u kojoj se određene nacionalističke frakcije pokušavaju riještiti španjolskog nasljeđa, pa tako i ove tradicije. No, peticiju za zabranu koride u Kataloniji, koju je potpisalo 180.000 Katalonaca, nisu pokrenuli političari već aktivisti udruga koje se bore za prava životinja.

Aktivisti javnosti često prikazuju mučne scene koride. No, s takvim prizorima, toreadori naši sugovornici – borci s bikovima, odrastaju. 'Borbe s bikovima nisu okrutne. Bik vrste Bravo uzgaja se samo za ovo i u borbi je sve žešći. Kada ga bodu, sve je žešći. To su bikovi koji se uzgajaju za koride i za žrtvovanje u areni. To je normalno. Isto kao i bikovi koji se uzgajaju za meso. Ubiju ih i pojedu. I ovi se bikovi jedu, naravno.'

Manuel Escribano poručuje da je korida višestoljetna španjolska tradicija, a patnju objašnjava na slijedeći način. 'Pati li bik u borbama? Vjerojatno, ali svi patimo u životu. Svaka životinja pati. I pilići i purice na farmama, a bik je plemenita životinja koja dostojanstveno umire ispred tisuća gledatelja', rekao je. Za neke dostojanstvena smrt, za druge, nepotrebno mučenje. Kada je ovoliko rasprava izazvalo ukidanje koride u jednoj regiji, pitanje je koliko će tek biti potrebno napora aktivista i je li uopće moguća zabrana na državnoj razini? Više u prilogu Provjerenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene