Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv nasilja nad ženama

'To je i tvoja stvar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za desetak dana, u medijima ćete vidjeti stidljive naslove koji se tiču problema nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Mediji koji idu u dubinu, možda malo i prošire izvještaje.

25. studenog ćemo obilježavati Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Samo dva dana za tako problematičnu stvar? Da ih je 365 - premalo je! Zašto? Za početak zbog ovih podataka, objavio je Otvoreni radio:

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Slika nije dostupna Ovakvi slučajevi nisu rijetkost Roditelji u zatvoru: U Novskoj prodali kćer za šest tisuća eura!

- U zadnjih pet godina u Hrvatskoj je od strane nasilnog partnera ubijeno 300 žena!

- Samo prošle godine u Hrvatskoj su ubijene 23 žene, 11 od osoba bliskih njima

- Žene su bile žrtve u više od 600 nasilnih slučajeva samo prošle godine

- Iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena na godinu u Hrvatskoj iznosi oko 2.000

- Žrtva u procesu suđenja za silovanje više vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru

- U Hrvatskoj je praksa da se za nasilja i silovanja daju minimalne kazne. (za silovanje je minimalna kazna godina dana od 1. siječnja 2013. za nasilje u obitelji šest mjeseci!)

- Prosjek kazni za silovanja u Hrvatskoj su 3,6 godina, a sam proces suđenja traje oko 5 godina. Na sudu su registrirani i slučajevi koji su trajali i do devet godina

- Žene u prosjeku ostanu i do 10 godina s nasilnikom prije nego ga se ohrabre ostaviti

- U 30 posto slučajeva pretučena žena je privedena u policijsku postaju zajedno s nasilnikom, takva je praksa

- Od 1. siječnja 2013. članak 215a maknut je iz Kaznenog zakona

Obiteljsko nasilje: U posljednjih 10 godina 300 žena ubili muževi, partneri ili članovi obitelji

Ukinut članak 215a Kaznenog zakona, koji se tiče nasilničkog ponašanja u obitelji odnosio se na nasilje, zlostavljanje ili drsko ponašanje koje drugog člana ili članice obitelji dovode u ponižavajući položaj. Taj dio je prebačen u domenu Prekršajnog Zakona… ako bi banalizirali mogli bi nasilje u obitelji na kraju izjednačiti s kaznama za parkiranje.

Osim nabrojanog, postoji i puno više problema s kojim se žene, kao i udruge koje se bore za bolji položaj žene u Hrvatskoj, bore. Ne stane sve u jedan članak.

Zato Otvoreni pokreće kampanju kojom želi ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj, a Dnevnik.hr se pridružuje. U kampanji će se pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od ponedjeljka do 25. studenog aktivno se obrađuju problemi žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazne i prakse kažnjavanja.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u akciji koja kreće od ponedjeljka! Svi koji ćete htjeti podržati akciju i zajedno pomoći da se podigne svijest o tome, da zajedno pošaljemo poruku: Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku, možete kampanju pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar. Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

Žene s Otvorenog također daju svoj doprinos akciji – simbolično su snimile ‘pretučene fotografije’ uz pomoć fotografa Ivena Mastina i šminkerice Nike Dorie Grbac. Ova šminka lako ide dolje, ali pogled nije lijep. Pogotovo kad znamo da 11.000 žena godišnje takvu ‘šminku’ ne može skinuti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene