Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Šimonović o provedbi akcijskog plana

'Borba protiv korupcije dobila je zube'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivo Šimonović rekao je danas na okruglom stolu u povodu prve godine provedbe akcijskog plana i strategije suzbijanja korupcije da je borba protiv korupcije dobila zube, ali i da je percepcija građana o korupciji visoka.

Ministar je rekao da su prvi rezultati akcijskog plana nedvojbeni, nabrojivši pritom i neke antikorupcijske akcije poput 'Indeksa', 'Gruntovnice' ili 'Maestra'. Sve to je obećavajuće, ali je činjenica da je percepcija građana da korupcije ima jako puno, rekao je Šimonović.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

>> Šimonović: Stanje u pravosuđu nije idealno, ali ne priječi pregovore

Drži da u borbi protiv korupcije treba krenuti od onoga što je dobro, poput zakona i uskočke vertikale, u kojoj su uz specijalizirano odvjetništvo ustrojeni nacionalni policijski ured i sudski odjeli za postupanje u uskočkim predmetima. 'Treba nastaviti s provođenjem, s vrlo jasnim principima - nitko ne smije biti iznad zakona', kazao je ministar.

Izostalo povjerenje građana

Smatra da je povjerenje građana izostalo jer je očito da korupcije i dalje ima i jer se o njoj jako puno piše u medijima. No, ministar tvrdi da korupcije u Hrvatskoj ima manje nego u nekim europskim državama, uključujući i neke članice EU-a. To ne znači baciti koplje u trnje već se treba uspješno nastavati boriti protiv korupcije jer korupcije ima previše, rekao je.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović rekao je da su izvršene mjere iz Akcijskog plana ali da rezultati, kao što su povjerenje u sustav i rast sudskih presuda još uvijek izostaju. Jovanović smatra da za iduću godinu treba izraditi novi akcijski plan u kojem bi se naglasak stavio na političku volju te da treba dovršiti reformu pravosuđa i na konkretnim primjerima pokazati da antikorupcijska vertikala funkcionira kako bi se vratilo povjerenje građanima.

Predsjednica GONG-a Sandra Pernar rekla je da je prema izvješću o provedbi akcijskog plana većina mjera izvršena ali da se treba zapitati kolika je stvarna uspješnost. Primjerice u izvješću se navodi da je usvojen određeni zakon ili osnovano određeno tijelo, ali se ne govori je li to proizvelo uspješnost.

'Sve više transparentnosti u tijelima javne vlasti'

Ocjenivši kako u Hrvatskoj nedostaje ocjena učinaka propisa i nadzor nad onim što se donosi i provodi, Pernar je podsjetila da je osnovan ured za procjenu učinka propisa, ali da on još uvijek ne funkcionira. Predsjednik Transparency International Hrvatska Zorisalv Antun Petrović rekao je da je sve više transparentnosti u tijelima javne vlasti i sve manje rupa u zakonima. 'Zakonodavni okvir se unaprjeđuje ima još uvijek puno prostora za napredak u suzbijanju korupcije', rekao je Petrović.

Prema rezultatima ispitivanja percepcije korupcije u Hrvatskoj u 2009., koje je iznio Petrović, najlošije je ocijenjeno pravosuđe (4,4), dok opća ocjena za sva područja iznosi 4,1. Okrugli stol organizirali su Ministarstvo pravosuđe, vladin Ured za udruge, GONG i Transparency International Hrvatska. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene