Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Ena iz Splita dobila je veliko priznanje - uvrštena je među najperspektivnije mlade znanstvenice

Aktualno Galerija Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 3 Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 4 Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 2 Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolja Hrvatska: Ena Melvan - 1 Galerija 1/4 >>
Ako nikada niste razmišljali o bakterijama u crijevima, vjerojatno hoćete nakon čitanja sljedećih redaka. Ena Melvan, mlada znanstvenica iz Splita, bavi se proučavanjem bakterija u crijevima. Uvrštena je među najperspektivnije mlade znanstvenice, a uz to je stipendistica australske vlade.

Grad pod Marjanom obasjan je suncem. Znanstvenicu Enu Melvan reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica zatekla je u kuhinji. Melvan se bavi proučavanjem mikrobioma.

"Bavim se istraživanjem bakterija u crijevima, modeliranjem njihova ponašanja i kako prehranom utjecati na njihovo ponašanje u crijevima", objasnila je.

Puno voća, povrća, vlakana - i crijeva će biti zahvalna. Na procesuiranoj hrani neće toliko zahvaljivati.

"Ne sad svaka hrana, npr. ima zamrznutog voća i povrća koje ponekad ima tendenciju biti čak i zdravije od nekog koje kupite na tržnici zato što se u pravo vrijeme ubere, u pravo se vrijeme smrzne i nutrijenti u hrani ostaju bogatiji", objašnjava Melvan.

Proučava pretilost

Ena Melvan proučava pretilost. Kaže da se iz malog uzorka stolice može puno toga zaključiti.

"Jednom kad znate broj bakterija u crijevima, znate na što želite utjecati, čiji broj želite povećati, a čiji smanjiti", dodaje.

Pročitajte i ovo Konavoska priča - 4 BOLJA HRVATSKA Anita svojim kravama organizira koncerte: "Daju više mlijeka"

Iako je završila PMF, život ju je odveo u područje biotehnologije. Točnije, projekt na kojem je radio i profesor Antonio Starčević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

"Rekao bih da se kod nje najviše pozitivnim pokazala spremnost na rizik. Da biste danas uspjeli, mi klince ne učimo ono glavno, a to je da morate biti spremni na neuspjeh", kazao je Starčević.

Uzela je poticaje za samozapošljavanje i pokrenula svoj startup. Bavi se personaliziranom prehranom. Poticaji za samozapošljavanje su pomogli, ali Melvan kaže da se morala snalaziti.

"Po nekim blogovima. Hvala Bogu, hvala ljudima koji su napisali te blogove i jasne korake. Ako se pridržavaš tih koraka, bude OK. Ali da na nekakvim službenim stranicama možeš naći točne korake – ne", rekla je.

Uz sve je i doktorirala

Uz sve to je i doktorirala. Stipendistica je australske vlade. Proglašena je i jednom od najperspektivnijih mladih znanstvenica u sklopu programa "Za žene u znanosti".

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Maja Bonačić - 3 BOLJA HRVATSKA Maja je pokrenula nešto nevjerojatno i sada pomaže mnogima: Na biciklu i trčeći "osvojila" je Everest

"Znanost je troma i spora i ponekad se pitaš: 'Što ja radim i koja je poanta toga?' I onda dobiti takvo veliko priznanje - meni stvarno znači", dodaje.

Tek su joj 33 godine. Proputovala je više od 30 zemalja. U Australiji je živjela i istraživala godinu i pol. Voli roniti, a jedno je vrijeme bila i mornar, i to dok je čekala da se riješi stipendija u Australiji.

Australiju je jako zavoljela. "Oni su zadovoljni, proaktivni, pozitivnog mindseta, žive svoj život i boli ih briga što će drugi misliti o tome. Pusti druge da žive..." opisala je Australce.

Tako je i ona, kaže, odlučila živjeti život znanstvenika, ali u Hrvatskoj.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Od srca do srca - 3 BOLJA HRVATSKA Mali krug velikih ljudi gospođe Vesne: "Treba gledati oko sebe, jer ti ćeš se nekako snaći, ali ona ženica koja je već stara, neće"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene