Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Priča o Dejanu - profesoru iz Garešnice s plemenitom vizijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Dejan Nemčić iz Garešnice oko sebe je okupio 50 škola, prikupio školski pribor i novac, te jutros krenuo u Tanzaniju.

Žrtvovao je ljeto i godišnji odmor kako bi otišao u Afriku i pomagao djeci. Profesor Dejan Nemčić iz Garešnice oko sebe je okupio 50 škola, prikupio školski pribor i novac, te jutros krenuo u Tanzaniju gdje će male Afrikance podučavati geografiji. On je naša Bolja Hrvatska.

Iz Zagreba je jutros u Tanzaniju krenuo Dejan Nemčić. Mladi profesor geografije u Afriku odlazi s plemenitom vizijom.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

'Cilj je zapravo opremati škole u Africi sa školskim priborom i cilj je zapravo kroz sve donacije koje smo dobili kupiti što je moguće više lijekova za malariju', objašnjava Dejan Nemčić.

U akciju je Dejan uključio 50-ak hrvatskih škola. Skupljao se uglavnom školski pribor.

'To su bilježnice, olovke, gumice, ravnala, djeca su dosta plakata, karte svijeta napravila, to ćemo sve povješati po afričkim školama, i naša djeca mogu biti ponosna da će njihovi radovi krasiti afričke škole, hvala im na tome', kaže Dejan.

Osim školskog pribora, prikupljeno je i nekoliko tisuća kuna humanitarne pomoći.

'Skupili smo novčane donacije kroz akciju 'Jedan medo jedan život'. Jedan medo simbolizira kovanicu od pet kuna, jer toliko zapravo košta jedan lijek afrički za malariju, to znači da jedan život djeteta u Africi košta 5 kuna', priča Dejan.

Osim humanitarnog rada, Dejan na poseban način svojim učenicima predaje geografiju. Putem Skypea, učenici sudjeluju u predavanjima koja uživo drže predavači iz država, koje se obrađuju na satu geografije.

'Kad radimo neku državu, iz tog grada, neko nam se javlja iz Tokija, hoda gradom i pokazuje nam glavne građevine i tako djeca putuju diljem svijeta, i možemo reć da su djeca već proputovala sve kontinente', objašnjava.

Sa svog putovanja Dejan se u Hrvatsku vraća sredinom osmog mjeseca. A iza sebe će, ne sumnjamo, ostaviti bolju Afriku.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene