457081
457081
457081
457081
457081

Sama sebi stvorila posao i dobila priznanje za Međunarodni izum godine

  • , 15.11.2016., 07:26
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je 2011. godine ostala bez posla, situacija je Anitu Bušić natjerala da sama sebi stvori posao. Smislila je aplikaciju za praćenje zdravlja. Zahvaljujući tome ne samo da je zaposlila sebe, već i druge. Trebalo joj je svega nekoliko godina da s burze rada uđe u finale izbora za start up poduzetnicu godine.

 
 
 
 
Od nezaposlene do inovatorice (Video: Dnevnik Nove TV)
Od nezaposlene do inovatorice (Video: Dnevnik Nove TV)

Anita Bušić Bolja je Hrvatska.

''Tri godine sam tražila posao. Poslala sam jedno sigurno tristo zamolbi ako ne i više i stalno su me odbijali na temelju toga da sam prekvalificirana - u jednom trenutku sam pomislila: Ako sam mogla raditi za drugoga 12 sati, mora sigurno postojati način kako bih mogla unovčiti svoje znanje'', ispričala je Anita Bušić, poduzetnica i inovatorica.

Danas, pet godina kasnije - vlasnica je tri tvrtke- u Zagrebu, Londonu i SAD-u. Sve zahvaljujući aplikaciji koju je osmislila, a koja procjenjuje zdravstveni rizik za srčanožilna oboljenja, dijabetes i rak. Sve uz pomoć 3D skenera na tabletu kojim se skenira tijelo. Nakon čega se dobiju podaci o visini, opsegu tijela, procjena zdravstvenih rizika i preporuke - kakav tip vježbi da rade, kako da se hrane.

Aplikacija je proglašena jednom od 50 najinovativnijih projekata na području sporta u cijelom svijetu. Ni ne čudi onda zid pun priznanja. ''Međunarodni izum godine, to mi je bilo posebno drago jer je to prvo najveće priznanje'', kaže Anita. Proglašena je i hrvatskom inovatoricom godine. Bez linije ispisanog koda ušla je i u 50 najutjecanijih žena u domaćoj ICT industriji.

''Nisam mogla vjerovati, pogotovo zato što sam ja molekularni biolog i moj dio aplikacije je sadržajni dio'', rekla je Anita.

Pa je napisala 16 udžbenika i radnih bilježnica za srednje škole. Iako nije uspjela naći posao profesora biologije. Stvarnih je 228.590 nezaposlenih, a Anita taj broj uskoro namjerava smanjiti.

''U Hrvatskoj nas je zaposleno šestero u ovom trenutku, s tim da sada ćemo još neke ljude zaposliti'', dodaje Anita, sve uspješniji poslodavac, jer je i sama prošla put od nezaposlenosti do prezaposlenosti.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se