453901
453901
453901
453901
453901

BOLJA HRVATSKA Kemičarke volonterke šarenim epruvetama djeci tjeraju strah od fizike i kemije!

  • , 18.10.2016., 09:50
  • Autor:
  • komentara

Brašno, ulje, mlijeko i malo sode bikarbone - ove namirnice dovoljne su vam da napravite pravi kemijski pokus, a to su danas naučila i djeca jedne zagrebačke osnovne škole. Na sat su im stigle studentice zagrebačkog PMF-a i kroz razne eksperimente pokazale im koliko kemija i fizika mogu biti jednostavne, zabavne i poučne. Djevojke sve rade volonterski, a priču o njima donosimo u našoj rubrici Bolja Hrvatska.

 
 
 
 
Kemičarke volonterke (Video: Dnevnik Nove TV)
Kemičarke volonterke (Video: Dnevnik Nove TV)

Svoje slobodno vrijeme Barbara, Martina, Inka i Leontina koriste da bi najmlađima približile svijet kemije. Uz šarene epruvete i zdjelice osnovnoškolcima je ovaj predmet puno zanimljiviji. 

''Dođete s idejom da su kemija, fizika i biologija jako zanimljive i da nam zapravo objašnjavaju svijet oko nas, da nisu strašne i teške. Djeca u sedmi razred dolaze spremna na to i imaju potpuno drugačiju sliku o svim tim znanostima'', kazala je volonterka Martina Manenica.

Pokusi koje rade vrlo su jednostavni.

''Djeca zapravo stavljaju u epruvetu otopine šećera i vode koje su pobojane prehrambenim bojama. Dakle, koristi se isključivo ono što se može naći doma u kuhinji'', pojašnjava volonterka i studentica PMF-a Barbara Kuzmić.

''Brašno, soda bikarbona, ulje, ocat i tome slično. Sve je potpuno bezopasno za njih, a i cilj nam je da djeca čim više upamte i dođu doma oduševljena i pokušaju ponoviti isti pokus', dodaje Martina.

Sudeći po zanimanju koje je vladalo na satu, to će i napraviti.

''Radili smo, kao neki tornado u čaši. Ovako smo napravili, vodu i ulje smo promiješali, stavili smo boju za hranu'', oduševljen je bio Lorenco, učenik 2. razreda.

''Dobila sam dugu! Nakapam u epruvetu i onda se te boje razbježe pa se prime zajedno'', oduševila se i Klara.

'Nije opasno, ali boje ako se po nama proliju... Mislim da se to neće nikad moći oprati', zaključila je Mia.

Za svoj projekt djevojke su već dobile rektorovu nagradu. Pozivi stižu i iz inozemstva, jer tko ne bi htio ugostiti ovakvu veselu radionicu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se