Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Glavni urotnik'

Bolivija će tužiti mađarskog novinara zbog prikrivanja terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijske vlasti namjeravaju tužiti mađarskog novinara Andrasa Kepesa zbog navodnog prikrivanja plana o terorističkom napadu na Boliviju koji je počinio držeći u tajnosti intervju snimljen s 'glavnim urotnikom' Eduardom Roszom Floresom 'Chicom'.

U razgovoru snimljenom u rujnu prošle godine, Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena koji posjeduje hrvatsko državljanstvo, rekao je da će otputovati u Boliviju kako bi branio autonomiju provincije Santa Cruz, gdje je oporba predsjedniku države Evu Moralesu najjača. Intervju je emitiran na mađarskoj televiziji nakon što je Flores ubijen u hotelu u Santa Cruzu, u policijskoj akciji s ciljem razbijanja navodne međunarodne skupine terorističkih plaćenika koja je namjeravala pokušati atentat na Moralesa i destabilizirati zemlju. Zajedno s Floresom ubijeni su Irac Michael Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ostao bez teksta VIDEO Novinar jednim pitanjem zaledio Vučića: "Čestitam, pobijedili ste" Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..."

Dužnosnik u bolivijskoj vladi Sacha Llorenti optužio je Kepesa za 'zavjereničku šutnju' jer je intervju držao u tajnosti sedam mjeseci. 'Oni koji prikrivaju terorizam moraju prema međunarodnom pravu biti optuženi i kažnjeni. Ponašanje mađarskog novinara potkopalo je bolivijsku državnu sigurnost. Stoga ćemo poduzeti sve potrebne zakonske akcije u Boliviji i u inozemstvu kako bi zajamčili da to ne prođe nekažnjeno', rekao je Llorenti.

>> Osnovana radna skupina za Boliviju

Kepes je u razgovoru za BBC ovoga tjedna rekao da ga je Flores Rosza zatražio da razgovor ostane u tajnosti i da posluži kao objašnjenje u slučaju njegove smrti. Mađarski novinar je naglasio kako je intervju pogrešno shvaćen i da 'Chico' nije imao namjeru organizirati oružanu pobunu u Santa Cruzu već upravo suprotno, pripremiti obranu za slučaj napada vladinih snaga na tu pokrajinu.

Mađarska i Irska vlada sumnjaju u postojanje terorističke zavjere protiv Moralesa i zatražile su objašnjenje bolivijskih vlasti i međunarodnu istragu cijeloga slučaja. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija osnovalo je radnu skupinu za praćenje situacije u Boliviji. MVPEI će ovih dana bolivijskom ministarstvu vanjskih poslova također uputiti konzularnu notu i zatražiti službenu obavijest o okolnostima u kojima je poginuo hrvatski državljanin Eduardo Rosza Flores te razlozima uhićenja hrvatskog državljanina Marija Tadića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene