Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već odzvanjaju ulicama

Bliže se blagdani: Znate li koje opasnosti prijete od petardi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gradskim ulicama već odzvanjaju petarde. Uporaba opasnijih pirotehničkih sredstava ograničena je na svega 6 dana između Božića i Nove godine, no petarde se, tvrde ljubitelji pucnjave, i sada mogu nabaviti bez problema.

Prosinac i ove godine u znaku buke. Jednima veselje, drugima strah. 'Svaki put kad neka pukne, ja se stresem', kaže Joško iz Zadra. 'Imam grč u želucu i bojim se!', kaže Lada iz Zadra. Štetne posljedice pirotehnike znaju i najmlađi. 'Kad bi nam to puklo u ruci, moglo bi nam otkinut prste ili ruku', kaže Kristijan. 'Mogu ozlijediti prolaznike ako bacaju s balkona ili s terase', kaže Lara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Uskrsna jaja najveći kršćanski blagdan Slavi se Uskrs: Znate li zašto je svake godine na drugi datum?

No, čini se, nisu svi naučili lekciju. Prošle je godine zabilježeno 9 teških ozljeda, 23 lakše, kao i 18 propucanih objekata. Upotreba jače pirotehnike strogo je ograničena. Kršenje pravila može vas stajati čak i prosječne mjesečne plaće. 'Pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda mogu se upotrebljavati samo u razdoblju od 26. prosinca do 2. siječnja svake godine', kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

>> VIDEO Štand s pirotehnikom se pretvorio u 'ratnu zonu'

No, pravila mnogi ne poštuju. Najviše problema zadaje ilegalna prodaja. 'To može biti isteknut rok trajanja, to može biti držano u vlažnim prostorijama, tko zna kojim je kanalima i putem to došlo, a kad dođe u dječje ruke, rizik je grozan', kaže Sandra Barić, ovlaštena prodavačica pirotehnike.

Upravo zato smisao blagdana ne bi trebala biti pucnjava, nego mir i dostojanstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene